Foto: Ministarstvo odbrane Finske

Finski predsjednik Alexander Stubb pozvao je svoju zemlju i susjednu Švedsku da se pripreme za rat. Prema njegovom mišljenju, ove zemlje mogu odigrati važnu ulogu u jačanju mira u regionu.


Stubb je u intervjuu za finsku štampu napomenuo da vojna retorika zapadnih zemalja postaje sve agresivnija, ali Finska i Švedska mogu pomoći da se ta ratoborna retorika ublaži. Međutim, istovremeno, prema finskom predsjedniku, najbolji način da se izbjegne rat nije pričanje o njemu, već priprema za mogući oružani sukob. Stubb je također dodao da bi ovakvo stanje moglo lišiti mlađe generacije osjećaja sigurnosti i vjere u budućnost.

Također se navodi da je zvanična predstavnica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova naglasila da su vježbe NATO-a planirane za blisku budućnost u Finskoj u neposrednoj blizini ruske granice otvoreno provokativne prirode.
 
Zaharova je istakla da kako bi opravdali svoje agresivne težnje, predstavnici alijanse namjerno razbuđuju histeriju oko navodno postojeće “ruske prijetnje”, uključujući kontinuirano širenje insinuacija o nekim ruskim planovima za napad na zemlje članice NATO-a. Izvođenjem manevara u blizini granice sa Rusijom, NATO povećava rizik od mogućih vojnih incidenata, ali istovremeno Moskva pomno prati sve agresivne akcije kolektivnog Zapada.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )