Foto: Arhiva

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas federalne ustavne zakone o prijemu četiri ukrajinske oblasti u sastav Ruske Federacije!


Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas federalne ustavne zakone o prijemu četiri ukrajinske oblasti u sastav Ruske Federacije. Dio Rusije su sada i zvanično postale Donjecka, Luganska, Hersonska i Zaporožka oblast. Dokumenta su objavljena na internet portalu pravnih informacija predsjednika Rusije, prenosi "RIA Novosti".
 
Državna duma (donji dom ruskog parlamenta) i Savjet federacije (gornji dom ruskog parlamenta) su u ponedjeljak ratifikovali dokumente o prijemu Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti u sastav Rusije. U petak 30. septembra je održana svečana ceremonija u Kremlju kada su potpisani sporazumi o širenju Ruske Federacije. Referendumi u ove četiri oblasti su se održali od 23. do 27. septembra. U Donjecku je 99,23 odsto građana glasalo ZA spajanje sa Rusijom, u Lugansku 98,42 odsto, u Hersonu 87,05 odsto, i u Zaporožju je glasalo 93,11 odsto za spajanje sa Rusijom, prenosi "RIA Novosti".
 
Prema usvojenim zakonima, stanovnici četiri regiona od dana prijema u Rusiju (30. septembra) priznaju se kao ruski državljani i najavljeno je da će u narednom periodu biti ukinuta i carina između tih teritorija i Ruske Federacije. Istovremeno, precizira se da je sticanje državljanstva moguće podnošenjem zahtjeva i polaganjem zakletve državljanina Ruske Federacije. U Moskvi su ovacijama dočekali usvajanje zakona. Predsjednica Savjeta Federacije Valentina Matvijenko čestitala je svim stanovnicima Donbasa i Hersona i Zaporožja, kao i svim Rusima “ovaj istorijski događaj”. Ona je dodala i da se Savjet Federacije raduje senatorima sa novih teritorija. Savezni ustavni zakoni stupaju na snagu od dana stupanja na snagu sporazuma o prijemu novih regiona u sastav Ruske Federacije. Prema dokumentima, Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika će zadržati svoja ranija imena unutar Rusije, a ruski će biti zvanični jezik. Zaporožje i Herson postaju, navodi se, dio regiona kao zasebne cjeline i ostaju regioni.



Nove granice Rusije (naranžastom bojom su obojene nove oblasti koje su ušle u sastav Ruske Federacije)
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )