Foto: MUP Srbije

Američka televizijska mreža CNN objavila je informaciju o prisustvu kineske policije u najmanje 53 zemlje širom svijeta, uključujući Srbiju, Hrvatsku i Rumuniju.

Pozivajući se na nevladinu organizaciju "Safeguard Defenders", koja prati stanje ljudskih prava u Kini, CNN je objavio da "u svijetu postoji više od stotinu kineskih policijskih stanica koje prate, maltretiraju i ponekad vraćaju u domovinu kineske državljane koji žive u egzilu".
 
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je danas da nema saznanja o navodnim kineskim policijskim stanicama u Srbiji, ukazavši da u Srbiji nisu prisutni policijski službenici Kine.

"Smatramo da ovakvi navodi i neosnovane tvrdnje nanose štetu odnosima dvije zemlje, kao i saradnji koja je uvijek bila visokom nivou. Apelujemo na medije da prije objave teksta, tačnost informacija provjere sa MUP-om", navodi se u saopštenju.
 
Iz MUP-a Srbije podsjećaju da je na osnovu Memoranduma o razumijevanju sa Ministarstvom javne bezbjednosti Kine o sprovođenju zajedničkih policijskih patrola, šest kineskih policijskih službenika 2019. godine mjesec dana bilo dio zajedničke patrole u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu.

Napominju da po osnovu Memoranduma, oni ni tada nisu imali pravo upotrebe sredstava prinude.
 
"Shodno odredbama Memoranduma, zadatak policijskih službenika Kine u zajedničkim patrolama bio je da pomažu policijskim službenicima Srbije u zaštiti javnog reda i bezbednosti i olakšaju kontakt svojih sunarodnika i organizacija sa policijom Srbije, kao i sa diplomatskim i konzularnim organima svoje zemlje", navodi se u saopštenju.
 
Ni hrvatska policija nema informacije o postojanju ili djelovanju ilegalnih kineskih policijskih stanica u Zagrebu ili Hrvatskoj, rekla je portparol MUP-a Hrvatske Jelena Biki.

Iz hrvatskog MUP-a su naveli da su kineski policajci boravili u Hrvatskoj samo radi lakše komunikacije sa kineskim turistima, a saradnju sa Kinom ocijenili su profesionalnom i pozitivnom.
 
"Ni iz sopstvenog, niti iz saznanja agencija sa kojima sarađuje, Uprava policije nema informacija o postojanju ili djelovanju nelegalnih policijskih stanica u Zagrebu ili Hrvatskoj", rekla je Biki.
 
Od 2018. godine, tokom ljetnjih mjeseci, kineski policajci su bili učesnici u projektu "Hrvatska - sigurna turistička destinacija". Tokom 2020. i 2021. godine kineski policajci nisu boravili u Hrvatskoj, a ove godine ih je boravilo osam, prenose hrvatski mediji.
 
Peking je negirao da ima neprijavljene policijske snage van svoje teritorije.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )