Foto: MAURIZIO BRAMBATTI/EPA

Deseti dan od kako su popustile mjere karantina u Italiji broj preminulih od Covida je jos uvijek visok, 195 osoba je preminulo u posljednja 24 časa, novozarazenih je 888, a u odjelenjima intenzivne njege je jos uvijek 900 pacijenata, a ljekari koji ih liječe upozoravaju da nakon ozdravljenja pacijenti prolaze dug period rehabilitacije i da oko 30 odsto do kraja života ostaje hronicni bolesnik.

Tek nakon dvije sedmice ublažavanja rezima karantina naucno-tehnicki komitet vlade moćiće da utvrdi precizno da li se popustanjem zabrana epidemija jos uvijek drzi pod kontrolom.

Upitan sa kakvi osjećanjima očekuje te rezultate, predsjednik regije Kampanja Vicenco De Luka je rekao “sa jezom”.

On je na otvaranju nove bolnice za bolesne od korona virusa u Napulju govorio i o obavezi nošenja maski.

– Imamo dvije vrste idiota, oni koji masku ne nose i idiota koji je objese oko vrata kao neki lancic. Protiv obje vrste idiota moramo se boriti – rekao je de Luca, u svom tipicom maniru.

Prema pisanju italijanskemedija u toku je pravi rat zbog cijene medicinskih maski. Vlada je donijela mjeru prema kojoj cijena ne može biti već od 50 centi. Udruzenje farmaceuta tvrdi da je to preniska cijena i optužuju specijalnog komesara vlade za vanredne okolnosti zaduzenog za nabavku medicinskog materijala u toku pandemije, Domeniko Arkuri. Trenutno Italija podmiruje samo 15 odsto svojih potreba za maskama, koje su obavezne na svim javnim mjestima i na poslu.

Italiji treba između 90 i 130 miliona medicinskih maski mjesečno. Jasno je da je mnogi pokušavaju da profitiraju i zarade.

Komesar Domeniko Arkuri je rekao da je čak angažovao vojsku da mu pomogne u kontroli, pa ipak uspevaju da prodaju maske po apsurdno visokim cijenama.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )