Foto: FSS

Optimizam koji me sve vrijeme obuzima otkako sam postao selektor želim da prenesem i na moje igrače, kaže Dragan Stojković uoči večerašnjeg starta kvalifikacija protiv Republike Irske. – Bod nije dovoljan. – Tadić: Neka nova energija. – Italijan Masa na centru, početak 20.45 sati

Tragajući za mnogo boljim i uspješnijim danima našeg reprezentativnog fudbala nego što je to bio slučaj prethodnih godina, ova nova generacija igrača sa novim obećavajućim selektorom, ima samo jedan zadatak –da povrati poljuljani ugled i da Srbiju vrati na raniji pijedestal kada je uživala veliki autoritet u međunarodnim fudbalskim  okvirima. Dabome, podrazumijeva se da u datim okolnostima taj zadatak uopšte neće biti lak i jednostavan. Ali, onaj ko ne pokuša i ne može da zna da li će uspjeti. 

Već na startu „orlove” očekuje stari poznanik, Republika Irska, sa kojom su se sastajali u prošlim mundijalskim kvalifikacijama na putu za Rusiju. U ovim martovskim izazovima i nemalim iskušenjima orlove, nakon večerašnjeg duela, za tri dana očekuje i derbi sa Portugalijom, takođe u Beogradu, kao i gostovanje Azerbejdžanu pretposlednjeg dana ovog mjeseca. Ipak, opšte je uvjerenje da je večerašnja utakmica svakako centralna tema za Stojkovićev tim. Na kraju, kada se u novembru bude podvačila crta, svaki osvojeni bod mogao bi biti „zlata vrijedan”.

Možda će fudbalske hroničare zabrinuti statistička vijest da Srbija  punih jedanaest godina nije uspjela da zabilježi pobjedu na startu kvalifikacija. Međutim, taj podatak uopšte ne brine Stojkovića koji smatra da loša tradicija i postoji da bi se srušila. Glavnokomandujući srpskog državnog tima je riješen da svoj selektorski mandat na klupi Srbije započne trijumfom! Pred važan ispit Piksi kaže:

– Ovo je naša prva utakmica i sa te strane moramo da priznamo da će duel sa Ircima biti težak i veoma značajan. Mnogo je faktora koji mogu da vas odvedu na jednu ili drugu stranu. Srbija neće biti zadovoljna ukoliko osvoji samo jedan bod. Naš zadatak je da dobro startujemo kod kuće, da odmah na na početku zabeležimo pobedu i da krenemo polako da vraćamo poljuljano samopouzdanje i poverenje u naš tim – naglašava selektor Srbije.

Gosti su u Beograd došli u nešto slabijem sastavu, jer selektor Stiven Keni nije mogao da računa na neke igrače. Ipak, zna se da Irci igraju veoma čvrsto, da su ekipa koja često ide na rezultat, da imaju jaku odbranu. Uostalom, kad god su bili učesnici najveće fudbalske smotre na planeti (Italija, SAD i Japan i Južna Koreja) uglavnom su dolazili do nokaut faze. Stojković priznaje da se ovih dana više bavio svojom ekipom, ali da poštuje i respektuje svaku ekipu sa Ostrva.

– Definitivno to će biti sudar dve sasvim različite škole fudbala. Gosti igraju čvrsto, posebno u defanzivi. Jednostavno, za njih ne postoje nikakve prepreke. Oni fudbal igraju srcem, takav su narod. Da budem iskren, više sam vodio računa i brigu o mojim nego o njihovim igračima. Naravno da ćemo posebnu pažnju da obratimo na prekid igru gde su veoma dobri – priznaje naš strateg.

Jedno od glavnih pitanja uoči večerašnjem duela jeste kako će Srbija sa novim selektorom igrati. Hoće li biti ofanzivnija nego u prethodnom periodu?

– Igraćemo napadački fudbal – odlučan je Piksi. – Cilj nam je da imamo veći posed lopte od protivnika. Naravno da znam kako ćemo i večeras da igramo, ali neka to ostane moja mala tajna.

Predstojeće kvalifikacije biće izuzetno dimamične i kratke, trajaće samo šest meseci. Zbog toga je, naglašava selektor Stojković, izuzetno važno da ekipa bude uvek spremna i odlučna da odgovori svim zadacima.

– Svi zajedno, a tu mislim na igrače, stručni štab, pa ako hoćete i kompletnu fudbalsku javnost, nalazimo se na početku jednog, nadamo se, uspešnog projekta. Istina je da je pred nama kratak kvalifikacioni ciklus. Odlazak na svetsko prvenstvo je prioritet, ali i obaveza i od toga nećemo odustati.  Po prirodi sam optimista. Hoću da Srbija ponovo igra atraktivan i dopadljiv fudbal, koji će vratiti nadu našim navijačima. Taj optimizam hoću da prenesem i na igrače – ističe Dragan Stojković koji je odmah prvog dana po okupljanju igračima održao motivacioni govor.

Naravno, novinare je zanimalo kako je odlazak Slaviše Kokeze sa mesta predsednika FSS-a uticao na igrače i celokupnu atmosferu pred važan meč.

– Svi zajedno fokusirani smo na sportske obaveze. Ako me pitate da li vidim bilo kakvu prepreku što se te situacije tiče, reći ću vam da je ne vidim. Trudićemo se da budemo ekipa koja će pokazati da ima karakter i želju da ispravi sve dosadašnje greške. Hoću jedno novo lice fudbalske Srbije – naglasio je Stojković.

S druge strane među igračima provejava uverenje da za naš tim dolaze mnogo bolji dani. Sada kada su se stekli neki novi fudbalski uslovi, srpski fudbal ima veliku šansu. Novi kapiten Srbije Dušan Tadić ističe da uopšte nije važno ko će biti kapiten, bitno je da ekipa na terenu deluje uigrano.

– Istina je da je bilo malo vremena za neku veću pripremu, ali za nas profesionalce ne postoji uopšte razlika u utakmicama koje slede. Sve su važne i bitne i u svaku moramo da uđemo maksimalno spremni. Nije uopšte važno ko je danas kapiten, važno je da svi zajedno preuzmemo punu odgovornost. Već prvog dana zajedničkog rada osetio sam neku pozitivnu energiju. To je ono što nam je potrebno – kaže fudbaler Ajaksa.

Inače, Uefa je odlučila da večerašnju utakmicu na stadionu „Rajko Mitić” poveri italijanskom arbitru Davidu Masi. Radi se o vrlo dobrom i iskusnom sudiji koji već godinama sudi u seriji A i Ligi šampiona. Masa je nedavno delio pravdu u Zagrebu kada je Dinamo pobedi Totenhem. Pomoćnici će mu biti sunarodnici Filip Melja i Stefano Alasija.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )