Foto: srpskainfo.com

U Sarajevu je danas predstavljen projekat "Obrazovanje za zapošljavanje" za koji je EU obezbijedila 2,6 miliona evra.

Uložili su ovaj novac kako bi pomogla vlastima u BiH da poboljšaju kapacitete i strukturu u planiranju obrazovnog procesa i unaprijede kvalitet obrazovnih rezultata.

Projekat će se osvrnuti na postojeće nedostatke, posebno na neusklađenost sistema obrazovanja i osposobljavanja sa potrebama tržišta rada i ukazati na načine njihovog rješavanja kroz razvoj modernih usluga cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja, zatim boljim visokim obrazovanjem i stručnim obrazovanjem i obukom, saopšteno je iz delegacije EU.

Da bi se olakšao prelaz od obrazovanja do radnog mjesta, moraju se poboljšati politike karijernog usmjeravanja.

Prema iskustvu evropskih zemalja, odgovarajuća politika karijernog usmjeravanja može uticati na planiranje upisne politike i smanjiti stopu nezaposlenosti.

Neke od zemalja Zapadnog Balkana pridružile su se Evropskoj mreži za cjeloživotno planiranje karijere, što BiH planira da učini.

Rastuće i raznolike potrebe i očekivanja nastavnog osoblja doveli su do diverzifikacije potreba u obuci nastavnika, pa će projekat nastaviti unapređivati ljudske resurse u obrazovnom sektoru, što će obuhvatiti obuku nastavnika i izgradnju kapaciteta obrazovnog osoblja.

Projekat će pomoći u razvoju novih studijskih programa i kurikuluma za učiteljske fakultete zasnovane na ishodima učenja, koji će uključivati moderne nastavne metodologije i ključne kompetencije u skladu sa usvojenim kvalifikacijama i profesionalnim standardima za nastavnike.

Kako bi se ojačala veza između obrazovanja i poslodavaca, uradiće se procjena koja će omogućiti dugoročnu prognozu budućih potreba tržišta rada.

Na osnovu ove procjene, u okviru projekta će se vršiti obuka određenog osoblja u oba sektora kako bi se omogućilo redovno ocjenjivanje i predviđanje, kao i razvoj i prijedlog različitih modela saradnje između strukovnog obrazovanja i edukativnih institucija, visokoškolskih ustanova i poslodavaca, imajući u vidu najbolje prakse u EU i regiji.

Šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH Đanluka Vanini rekao da će se ovaj projekat baviti relevantnim oblastima obrazovanja u BiH, posebno reformom obrazovanja nastavnika i razvojem modela za praćenje napretka reformskih procesa baziranog na eksternim evaluacijama obrazovnih sistema kroz međunarodna testiranja učenika, kao što su PISA, PIRLS i TIMMS.

Vanini je istakao da su objavljeni PISA rezultati učenika iz BiH pokazali da treba uložiti znatan napor kako bi bili podignuti na nivo prosjeka EU.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )