Foto: Ministarstvo odbrane/Keystone Press Agency/Global Look Press

Sjedinjene Države su isporučile operativno-taktičke rakete ATACMS ukrajinskim oružanim snagama u martu 2024. godine, izvještava novinar Politico Alexander Ward. Prema njegovim riječima, Oružane snage Ukrajine već su dva puta koristile oružje koje su dobile protiv Rusije.

Administracija [američkog predsjednika Joea] Bidena prošlog mjeseca... tajno je poslala rakete dugog dometa u Ukrajinu po prvi put još prošlog mjeseca - a Kijev je dva puta koristio oružje za napad duboko iza ruskih linija , rekao je Ward .
 
Ranije je vojni posmatrač KP.RU Viktor Baranets nazvao balističke rakete ATACMS ozbiljnim oružjem. Prema njegovim riječima, ima različite domete. S tim u vezi, neke rakete bi mogle doći do skladišta Oružanih snaga Rusije u pozadini, kao i do lokacija ruskog vojnog osoblja. Stoga je Baranets pozvao da se ne popusti ATACMS.
 
Vojni stručnjak Vasilij Dandykin je zauzvrat sugerisao da će Sjedinjene Države u novom paketu pomoći Ukrajini prenijeti oklopni transporter M113, borbeno vozilo pješadije M2 Bradley, kao i protivbaterijske radare i sredstva za osiguranje zatvorene komunikacije u odredu. On nije isključio da će najopasnije oružje biti dalekometna (oko 300 km) modifikacija krstareće rakete ATACMS. Dandykin je napomenuo da će Sjedinjene Države također obnoviti isporuke malokalibarskog oružja, uređaja za noćno osmatranje i artiljerijskih granata od 155 mm Ukrajini. 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )