Foto: Srpskainfo

Vlada planira da Republiku Srpsku zaduži do 350 miliona evra emisijom obveznica na Londonskoj berzi.

U analizi koju je Vlada naručila od rejting agencije Modis (“Moody's”) navodi se da se sredstvima dobijenim prodajom državnih obveznica planira “pokriti” domaći dug koji dospijeva u ovoj godini, kao i očekivani budžetski deficit, prenosi Capital.

Moody's Public Sector Europe (Modis) u izvještaju u koji je Capital imao uvid, dodijelio je RS privremeni rejting B3, što znači da je ulaganje u predstojeću emisiju obveznica RS do 350 miliona evra (684,5 miliona KM) “spekulativno i visoko rizično”.

– Vanjsko finansiranje biće ključno za Srpsku da finansira svoje srednjoročne prioritete, s obzirom na vrlo visoke potrebe za finansiranjem u iznosu od preko milijardu KM u 2021. godini i 800 miliona KM u 2022. godini. Modis će pratiti pristup Srpske domaćem i međunarodnom tržištu kapitala kao i uticaj bilo kakvog fiskalnog odstupanja u srednjoročnim planovima – naveo je Modis.

Dodao je da će svrha obveznica biti refinansiranje većine domaćeg duga koji dospijeva 2021. godine (ekvivalentno 355 miliona KM) i finansiranje planiranog budžetskog deficita od 350 miliona KM.

– Rejting B3 Republike Srpske odražava Modis stav da će Srpska moći izdržati uticaj pandemije samo ako ona bude kratka – istakli su.

Procijenili su da se budžetski deficiti očekuju u 2020. i 2021. godini u svjetlu trajnih potreba za kapitalom, koje trenutna Vlada smatra teškim za obuzdavanje.

– Rejting Republike Srpske i dalje je sputan visokim teretom duga, koji se povećao na oko 160% operativnih prihoda u 2020, sa 135% operativnih prihoda u 2019. Očekujemo da će se dug stabilizovati tokom 2021-2022. nakon ekonomskog oporavka, što će pojačati naplatu PDV-a, a time i operativne prihode – ocjena je Modisa.

 

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )