Foto: Srpskainfo

Generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH Draško Milinović izjavio je da od 1. jula korisnici u javnim mobilnim komunikacionim mrežama neće plaćati dodatne naknade prilikom putovanja unutar regiona Zapadnog Balkana, odnosno koristiće roming usluge po domaćim cijenama.

Sabraćaj koji se ostvari unutar regiona Zapadnog Balkana (pozivi, SMS poruke, mobilni internet) biće naplaćen ili oduzet od bonusa uključenog u tarifni paket na isti način kao da je korisnik kod kuće. Za korisnika će biti isto da li koristi mobilni telefon dok putuje unutar regiona Zapadnog Balkana ili u BiH, pojasnio je Milinović.

Generalni direktor RAK podsjetio je da je Predsjedništvo BiH u martu 2019. godine, na prijedlog Savjeta ministara, razmotrilo i odobrilo Prijedlog sporazuma o sniženju cijena rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama, kojim je predviđeno da će do 1. jula ove godine maksimalna maloprodajna cijena naknada za roming u regionu Zapadnog Balkana biti dovedena na nivo cijena koje odgovaraju pravilima “u romingu kao u domaćem saobraćaju”.

– Nakon toga, Agencija je pokrenula proceduru donošenja Pravila o primjeni politike primjerenog korištenja i procjeni održivosti ukidanja dodatnih naknada za regulisane maloprodajne usluge rominga, sa pratećom Odlukom o cijenama usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu Zapadnog Balkana – pojasnio je Milinović.

Prema njegovim riječima, Agencija je u nacrt Pravila unijela i odredbe kojima se omogućava sprečavanje zloupotrebe i kojima je definisano primjereno korištenje, transparentnost i kontrola politike primjerenog korištenja na isti način kako je definisano u EU, kao i obaveze operatora u vezi sa ponudom alternativnih tarifa, način obavještavanja korisnika, i obaveze zaštite korisnika od prekomjerne potrošnje.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )