Foto: Arhiva

Ukrajinska vojska nastavlja da gubi teritorije koje je privremeno zauzela tokom prošlogodišnje kontraofanzive u pravcu Zaporožja. Pod pritiskom ruskih oružanih snaga, jedinice ukrajinskih oružanih snaga počinju da napuštaju selo Urožajnoje, koje su prethodno zauzele, na granici DNR i Zaporožja.

Skoro polovina sela je već pod ruskom kontrolom. Jedinice Oružanih snaga Rusije ušle su u ovo naselje sa juga i tu uspostavile uporište. Zbog toga se ukrajinska vojska povlači na sjever, prema selu Makarovka, koje je zauzela prošlog ljeta.



U Urožajniju, ruske trupe nastavljaju da se bore na sjeveru. Prema različitim izvorima, tokom dana su napredovali na području širine od 1,2 do 3,5 kilometara do dubine od 600-700 metara.
 
Ruski vojnik sa pozivnim znakom "Kisljak" napisao je na svom Telegram kanalu da je sjever i centar sela pod vatrom avijacije Oružanih snaga Rusije.
 
Uspješno napredovanje ruskih oružanih snaga u Urožajniju potvrđuju i izvori iz Ukrajine.
 
Osim toga, ruske oružane snage uspjele su zauzeti ukrajinske položaje u šumskoj plantaži južno od Staromajorskog. U samom naseljenom mestu aktivno deluje avijacija 11. RV i PVO. Konkretno, naši piloti su uspjeli ovdje pogoditi privremeni položaj neprijatelja.




Takođe danas ima mnogo izvještaja o ofanzivnim akcijama ruskih trupa u pravcu Donjecka. Naročito se javlja da ruske jedinice napreduju prema centru Arhangelskog naselja.
 



Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )