Foto: Instagram

Danas će u Stuttgartu početi suđenje članovima krajnje desničarske grupe koja je navodno planirala napad na njemački parlament i svrgavanje vlade.

Devet osumnjičenih sudionika u zavjeri za državni udar svjedočit će u prvom nizu postupaka koji će se otvoriti u opsežnom sudskom procesu, podijeljenom na tri suda u tri grada.
 
Osumnjičeni se terete da su sudjelovali u "vojnom ogranku" organizacije koju je vodio član aristokratske porodice Reuss i biznismen princ Heinrich XIII Reuss.
 
Dužnosnici kažu da je plan ove grupe prerastao u najveću ekstremističku prijetnju u Njemačkoj.

Organizacija koju je vodio Reuss bila je "eklektična mješavina karaktera" i uključivala je, između ostalih, bivšeg vojnika specijalnih jedinica, bivšeg zastupnika krajnje desnice, astrologa i poznatog kuhara. Grupa ga je namjeravala postaviti za šefa države nakon planiranog preuzimanja.

Navodni zavjerenici zastupali su mješavinu "mitova o zavjeri" izvučenih iz globalnog pokreta QAnon i njemačke Reichsbuerger (Građani Reicha) scene, prema tvrdnjama tužiteljima. Reichsbuerger pokret uključuje desničarske ekstremiste i ljubitelje oružja koji odbacuju legitimitet moderne njemačke republike.

Njegovi sljedbenici  vjeruju u nastavak postojanja Njemačkog Reicha, ili carstva, prije Prvog svjetskog rata, pod monarhijom, a nekoliko je grupa proglasilo vlastite države.

Ministrica unutrašnjih poslova Njemačke Nancy Faeser poručila je da su Reichsbuerger skupine vođene "mržnjom prema njemačkoj demokratiji".Prema istražiteljima, Reussova grupa dijelila je uvjerenje da Njemačku vode pripadnici "duboke države" i da se zemlja može osloboditi uz pomoć tajnog međunarodnog saveza.

 

Kao dio skupine, navodno su imali za cilj "nasilno eliminirati postojeći državni poredak" i zamijeniti ga vlastitim institucijama.

Sveukupno je 26 osoba optuženo u velikom slučaju protiv ekstremističke mreže, a suđenja će takođe početi u Minhenu i Frankfurtu.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )