Foto: Srpskainfo

Timovi koji su napravili Gugl Krom, Epl Safari, Mozila Fajerfoks i Majkrosoft Edž internet pretraživače se udružuju kako bi poboljšali ekstenzije.

Upitanju su dodaci koje možete da preuzmete putem ovih pretraživača, a oni pomažu korisniku da te programe urede po svojoj volji.

Ova saradnja znači da će ekstenzije raditi bolje i da će doći sa većim nivoom sigurnosti, sve kako bi korisnici bili zaštićeni od malvera i sličnih pošasti. Na forumu W3C, su izrazili posvećenost razvoju standarda za ove ekstenzije. Taj događaj omogućava inženjerima da izrade jedinstvenije i sigurnije jezgro osnove za ekstenzije, prenosi Cnet.

Ta grupa napominje da želi da olakša programerima da napišu kodove tih ekstenzija kako bi im pomogli da se ti dodaci nađu na različitim internet pregledačima.

– Naš cilj je da identifikujemo zajedničku osnovu, da dovedemo internet pretraživače u bliže poravnanje, kako bi se zacrtao kurs za buduću evoluciju – istakli su članovi tog tima.

Još uvek nema naznaka kada da očekujemo plodove ove saradnje. Ekstenzije su od velikog značaja za računare. Ovi softveri mogu da blokiraju reklame, pa čak i da onemoguće praćenje. Postoje različite vrste ekstenzija, uz pomoć pojedinih možete da pratite i akcije radnji na internetu, dok postoje i oni koji služe za zabavu.

Razlike između internet pregledača dovode do toga da neke ekstenzije ne mogu da se instaliraju na drugim, a tu na scenu stupa ova saradnja koja ima za cilj da smanji napore programera, kako bi im omogućili da svoje ekstenzije naprave za sve pretraživače. Iako će i dalje postojati razlike, ova grupa ima zadatak da odredi zajednički standard internet pretraživača i njihovih ekstenzija, piše Mondo.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )