Foto: Telegram

Ostavku će uskoro podnijeti načelnici Sumske, Dnjepropetrovske, Zaporoške i Hersonske vojne oblasne uprave

U Ukrajini se očekuju kadrovske odluke u vezi sa nekoliko zvaničnika na različitim nivoima vlasti i u snagama bezbjednosti, najavio je predsjednik te države Vladimir Zelenski na svom Telegram kanalu, prenose RIA Novosti.
 
Prvi na tapetu je njegov zamjenik šefa kabineta, Kirilo Timošenko, koji je danas saopštio da je podnio ostavku.



On je, kako je napisao na Telegramu, zatražio od šefa države Vladimira Zelenskog da ga oslobodi dužnosti, prenio je Rojters.
 
"Zahvaljujem predsjedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom na povjerenju i prilici da činim dobra djela svaki dan i svakog minuta", napisao je Timošenko.
 
Prema izvorima ukrajinske Pravde, njegovo mjesto bi mogao da zauzme načelnik Kijevske vojne oblasne uprave Oleksij Kuleba.
 
Ostavku će uskoro podnijeti načelnici Sumske, Dnjepropetrovske, Zaporožske i Hersonske vojne oblasne uprave, piše ukrajinski list.
 
Tužilac otpušten zbog odmora u Španiji
Otpušten je i zamjenik generalnog tužioca Aleksij Simonjenko zbog odmora u Španiji, piše agencija Unian.
 
Kako piše agencija, od Simonjenka je zatraženo da napiše ostavku.
 
Zamjenik generalnog tužioca napustio je Ukrajinu u decembru 2022. automobilom "mercedes". Simonjenko se vratio u domovinu 8. januara. Njegovo putovanje u inostranstvo desilo se pošto je Zelenski visokim zvaničnicima zabranio da putuju van zemlje.
 
Na zvaničnom sajtu predsjednika Ukrajine pojavio se dekret o odluci Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu, kojom je određenom broju državnih službenika i pripadnika policije Ukrajine zabranjeno da putuju u inostranstvo osim u službene svrhe.



Korupcija, stara ukrajinska boljka 
Predsjednik Ukrajine, naime, obećao je da će preduzeti dalje korake protiv korupcije nakon otpuštanja zvaničnika zbog pronevjere, naglašavajući da ga fokus na rat neće odvratiti od rješavanja endemskog pitanja u njegovoj zemlji.

Korupcija je mučila Ukrajinu mnogo prije nego što je Rusija pokrenula svoju invaziju u punom obimu krajem februara. I dok je borba protiv ruske specijalne vojne operacije bila primarni fokus vlade Zelenskog, korupcija je ostala prioritet. Glavni razlog je pošto se u zemlju slilo stotina miliona dolara, kako u oružju, tako i u finansijskoj pomoći. Procjenjuje se da će se u kasu tek sliti milijarde dolara namjenjenih rekonstrukciji i obnovi zemlje.
 
"Želim da ovo bude jasno: neće biti povratka na ono što je bilo u prošlosti", rekao je Zelenski.
 
Tako je zbog sumnje da je proneverio budžetska sredstva uhapšen vršilac dužnosti ministra za infrastrukturu Ukrajine, zamjenik šefa resora Vasilij Lozinski.
 
Njegovo otpuštanje usledilo je nakon što su najviša ukrajinska agencija za borbu protiv korupcije i tužilaštvo za borbu protiv korupcije "razotkrili i zaustavili aktivnosti organizovane kriminalne grupe umješane u pronevjeru budžetskih sredstava", rekao je Oleksandr Kubrakov, ukrajinski ministar infrastrukture.
 
Lozinski je priveden dok je primao mito od 400.000 dolara za pomoć u ugovorima o kupovini opreme i mašina. Detektivi su radili na identifikaciji drugih ljudi uključenih u organizaciju, navodi se u saopštenju.
 
Na udaru kritika zbog korupcije je i ministar odbrane Aleksij Reznikov – jedno od najistaknutijih lica sukoba sa Rusijom.

Istrage u vladi potresle su Ukrajinu tokom vikenda, posebno jer se odnose na dvojac iz najviših krugova.
 
Obje istrage se odnose na ratno profiterstvo. Slučaj koji je uključivao ministarstvo odbrane odnosio se na kupovinu vojnih obroka po naduvanim cijenama, dok je onaj kod ministarstva za infrastrukturu podrazumijevao preskupe javne nabavke električnih generatora.
 
Bivši savjetnik Zelenskog Aleksej Arestovič, donedavni savjetnik ukrajinskog predsjednika i jedan od njegovih najbližih saradnika koji je podnio ostavku posle izjave da je uzrok uništenja stambene zgrade u Dnjepru akcija ukrajinske protivvazdušne odbrane, sada se okrenuo protiv svog bivšeg šefa.

U svom video obraćanju, analizirajući nacionalnu himnu, izdvojio je dva arhetipa koja, po njegovom mišljenju, predstavljaju nacionalnu smrt. U pitanju je dio iz himne koji kaže "dušu i tijelo daćemo za slobodu", s tim da se ni u jednom dijelu himne ne govori šta slijedi kada dođe do slobode. Prema riječima Arestoviča, upravo taj momenat je koban jer u nacionalnoj svesti ostavlja ideju da ukrajinci treba da se biju do poslednjeg, dok svi ne pomru.
 
Drugi dio himne za koji Arestovič tvrdi da je arhetipski koban je dio u kome se govori da će ubiti svakog ko se od njih istakne, i pokaže da je bolji od drugih, i, kako je rekao, proglasi sebe novim getmanom - "ova dva arhetipa su naša nacionalna smrt", rekao je.
 
Za predsjednika Ukrajine je rekao da je slab čovjek. "Ima dvije slabosti, a to su sujeta i strah", rekao je on. 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )