Foto: avaz
Ako nemate ideju šta napraviti za obrok, mi vam donosimo recept za ručak.
Sastojci:
600 g pilećeg bijelog mesa
3 mrkve
1 zelena tikvica
1 mladi luk
1 paprika
500 g šampinjona
2 kašike ulja
2 kašičice začina C (vegete)
1 kašičica bibera
1 kašičica aleve ljute paprike
1 dcl soja sosa.
Za prilog:
200 g riže
1 kašičica soli
svjež peršunov list za dekoraciju.
Priprema:
Pileće bijelo meso isiječemo na trake i stavimo u odgovarajuću posudu u koju smo stavili dvije kašike ulja, da se prži na laganoj vatri desetak minuta. Isjeckamo mrkvu i mladi luk na kolutove, tikvicu i papriku na trake i dodamo povrće bijelom mesu da se sve zajedno dinsta.
Odmah potom dodamo i oprane šampinjone isječene na listiće, nalijemo 1 dcl vode i ostavimo da se sve krčka uz povremeno miješanje oko sat vremena, dok ne ispari tečnost. Pri kraju dinstanja dodajemo začine: vegetu, biber, alevu ljutu papriku i na kraju soja sos i sve dobro promiješamo. Dinstamo još pet minuta. Kao prilog skuhamo rižu u vodi i procijedimo.
Servirati po želji ili kao na slici, tako što šoljicu od kafe napunimo rižom i izručimo na sredinu tanjira, dekorišemo peršunovim listom, a okolo izvadimo jelo.