Foto: x.com

Francuski proizvođač automobila Peugeot objavio je prve slike nove generacije modela 3008. SUV s nultom emisijom službeno će debitovati u utorak 12. septembra, a prema dostupnim informacijama jednu od dvije baterije će će isporučivati kineski BYD. U ponudi će ostati i hibridne varijante.

Novi Peugeot e-3008, prvi model s nultom emisijom štetnih plinova razvijen na STLA Medium arhitekturi, debitovat će 12. septembra. No, kako svoje obožavatelje više ne bi držao u neizvjesnosti, Peugeot je objavio slike vanjskog izgleda svog električnog SUV-a. Može se vidjeti da novi E-3008 dolazi s ažuriranim dizajnerskim jezikom i ima uska prednja svjetla, poznata trostruka dnevna svjetla, djelomično prekrivenu prednju masku, futurističke točkove i crno obojeni krov.
 
Peugeot je još ranije objavio i slike interijera. Putnici će ovdje pronaći najnoviju verziju i-Cockpit tehnologije, a dio novog dizajna je, naravno, zakrivljeni ekran s dijagonalom od 21 inča. Novi i-Cockpit ujedno integriše digitalnu ploču s instrumentima, Head-up display i centralni ekran multimedijskog sistema. Francuzi su zadržali prepoznatljivi mali volan, dok centralna konzola pak sadrži manji ekran s kraticama za različite funkcije multimedijskog sistema i sekundarnih komandi.
 
Tehnički dio je nepoznanica, no pojedini francuski mediji dokopali su se najbitnijih informacija. Nažalost, kao prvo nova SLTA Medium platforma ostaje na 400-voltnoj arhitekturi, dakle, nema super-brzih punjača. Kao drugo, postojat će dvije baterije sa kapacitetima od 86 i 98 kW. Prvu će navodno dobavljati kineski BYD. Riječ je o Blade bateriji koja sadrži litij-željezo-fosfat (LFP) ćelije koje se mogu često puniti do kraja i također traju više od ternarnih ćelija koje nalazimo u većini električnih vozila. Ova bi verzija trebala nuditi oko 200 KS s jednim motorom koji pokreće prednje točkove. Kapacitetnija baterija bi trebala imati ćelije komapnije Automotive Cells Company (ACC) sa visokom gustoćom energije. Verzija E-3008 s tom baterijom također će računati na dodatni motor za zadnjoj osovini osovini i trebala bi razvijati oko 300 KS. Stellantis bi također trebao ponuditi verziju s kapacitetnijom baterijom i jednim motorom, namijenjenih kupcima koji više cijene veću autonomiju, a Peugeot navodi maksimalnih 700 km.
 
SLTA platforma je fleksibilna i omogućt će ugradnju termalnih motora kao i hibridnih varijanti. Početne izvedbe imat će standardni 1,2-litreni PureTech trocilindraš uparen s 48V blagim hibridnom tehnologijom i e-DCS elektrifikovanim automatskim mjenjačem. Plug-in hibridna verzija koristit će 1,6-litreni turbo četverocilindarski PureTech i trebala bi nuditi oko 200 KS. Također je opremljen e-DCS mjenjačem, samo s jačim elektromotorom (90 kW) i baterijom od 20 kWh.
 
Novi 3008 gabaritima će ostati na nivou aktulenog modela (4,45m dužina, 2,68m međuosovinski razmak), no za precizne detalje ćemo morati sačekati službenu premijeru.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )