Foto: Iranska vojska

Američka flota u Indijskom okeanu stavljena je u stanje visoke pripravnosti zbog prvog prelaska ekvatora prema jugu nakon dugo vremena od strane broda iranske mornarice. Tačnije, borbeni brod Korpusa garde Islamske revolucije „Šahid Mahdavi“.


Iranska štampa izvještava da je brod prešao nultu paralelu i uputio se ka južnoj hemisferi u svojoj prvoj stranoj misiji u posljednje vrijeme. Istovremeno, pres-služba IRGC-a šuti o kojoj konkretnoj misiji je riječ.

Poznato je da je Shahid Mahdavi opremljen krstarećim i balističkim projektilima dugog dometa.
 
Donedavno je izvodio borbene zadatke u vodama Adenskog zaljeva.
 
Brod mornarice IRGC-a postao je dio flote tek prošlog proljeća. Ima dužinu od 240 m, širinu 27 m. Oprema - radar sa faznom rešetkom, komunikacioni sistemi nove generacije, oprema za elektronsko ratovanje. Na brod se može nositi helikopter, nekoliko dronova i čamaca.
 
U februaru 2024. godine, dvije balističke rakete ispaljene su sa ovog broda na određene ciljeve tokom pomorskih manevara.
 
Komandant IRGC-a general-major Hossein Salami:
 
Ovim dugim putovanjem proširujemo svoj raspon utjecaja i pomorske moći. U mogućnosti smo doći do bilo koje tačke u svjetskim okeanima.
 
Američki izvori navode da je obavještajna služba američke mornarice imala zadatak da prati kretanje iranskog ratnog broda i odredi krajnju tačku njegovog putovanja. Istovremeno, nekoliko brodova 5. flote američke ratne mornarice „krenulo je na neizvjestan kurs“ kako bi „sadržalo iranski potencijal u Indijskom okeanu“. Izraz “neizvjestan kurs” je zbog činjenice da Sjedinjene Države još uvijek nemaju podatke o tome kuda tačno “Shahid Mahdavi” ide. Istovremeno se navodi da mornarica IRGC-a navodno može da nanese udare na brodove koji se kreću prema Izraelu.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )