Foto: Screenshot

Ukrajina je umješana u veliki broj atentata i monstruoznih ubistva ruskih državljana, koja ne smijemo da zaboravimo, poput ubistvo novinarke Darije Dugine, rekao je portparol Kremlja.

Postoji opasnost da Kijev priprema atentat na osnivača grupe "Vagner" Jevgenija Prigožina, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, odgovarajući na pitanje novinara da li su realni planovi Ukrajine i CIA da likvidiraju Prigožina, prenose "RIA Novosti".
 
Peskov je naglasio da ovo pitanje treba da bude upućeno specijalnim službama, ali je dodao da postoji opasnost da kijevski režim planira atentat na pojedine građane Ruske Federacije.
 
"Ukrajina je umješana u veliki broj atentata i monstruoznih ubistva ruskih državljana koja ne bismo smjeli da zaboravimo, poput ubistva novinarke Darije Dugine. Umješanost kijevskog režima u pokušaje atentata na naše građane je očigledna", rekao je Peskov odgovarajući na pitanje da li je Kremlj svjestan prijetnji i da li je takva prijetnja stvarna.
 
Dugina je poginula 20. avgusta prošle godine u eksploziji automobila na Možajskom autoputu u Odincovskom okrugu Moskovske oblasti. Federalna služba bezbjednosti Rusije navela je da iza ubistva stoje ukrajinske specijalne službe i da je počinilac državljanka Ukrajine Natalija Vovk.
 
Isporuka tenkova Ukrajini ne sluti dobro u odnosima Rusije i Njemačke
Nema suštinskog dijaloga između Ruske Federacije i Njemačke, a eventualna isporuka tenkova Kijevu ne sluti dobro za buduće odnose dvije zemlje, rekao je Peskov.

"Odnosi su već na prilično niskoj tački. Nema nikakvog suštinskog dijaloga sa Njemačkom niti sa drugim zemljama EU i Sjevernoatlantske alijanse. Ponavljamo da isporuke ne slute na dobro za budućnost naših odnosa", rekao je Peskov.
 
Njemačka se do sada uzdržavala od isporuke "leoparda 2" Ukrajini. Posljednjih dana primjetno je povećan pritisak na njemačku kancelarku po ovom pitanja, a nekoliko šefova država EU javno je pozvalo Olafa Šolca da donese odluku o snabdjevanju.
 
Novi šef njemačkog Ministarstva odbrane Boris Pistorijus je posle sastanka kontakt grupe za podršku Ukrajini objasnio da Njemačka još nije spremna da Kijevu isporuči "lepoparde", ali je organizovao inspekciju ovih tenkova kako bi se u budućem periodu omogućilo njihovo slanje u Ukrajinu.
 
Peskov: Računamo na poštovanje zakona

Uprkos planovima Estonije da uvede granični pojas u Baltičkom moru, ruska strana očekuje da će pomorska plovidba u Finskom zalivu biti obezbjeđena međunarodnim pomorskim pravom, smatra Peskov.
 
"Postoji međunarodno pomorsko pravo kojim je sloboda plovidbe obezbjeđena. Računamo da će sve obalske zemlje poštovati ovaj zakon", rekao je Peskov.

Ranije je postalo poznato da estonske vlasti razmatraju uvođenje graničnog pojasa u Finskom zalivu. Prema riječima zvaničnika ovo će omogućiti praćenje poštovanja zakonodavstva zemlje i pozitivno će uticati na bezbjednost, zaštitu životne sredine i zaštitu objekata od arheološke i istorijske vrijednosti pronađenih u moru. Međutim, mediji su rasprostranili vijest da je skrivena namjera estonskih vlasti da se blokira prilaz Sankt Peterburgu morskim putem.
 
Rusija nastavlja da ispunjava svoje obaveze oko Nagorno-Karabaha

Rusija nastavlja da ispunjava svoje obaveze učešćem u trilateralnim sporazumima sa Azerbejdžanom i Jermenijom za rješavanje situacije u Nagorno-Karabahu, i sa Bakuom i Jerevanom neprekidno radi na rješavanju konflikta, izjavio je Peskov.
 
"Rusija poštujući trilateralne sporazume i potpisane dokumenate nastavlja da ispunjava svoje obaveze", rekao je on komentarišući postupke američkog sekretara Entoni Blinkena koji je pozvao azerbejdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva da deblokira koridor Lačin.
 
Ranije je američki Stejt department izvjestio da je Blinken, u telefonskom razgovoru sa Alijevim, pozvao Azerbejdžan da udvostruči napore u bilateralnim mirovnim pregovorima sa Jermenijom, kao i da "odmah" deblokira koridor Lačin kako bi se obnovilo kretanje komercijalnog tereta i smanjio rizik humanitarne krize.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da je 12. decembra prošle godine azerbejdžanska strana blokirala put Stepanakert-Goris, jedini autoput koji povezuje Nagorno-Karabah sa Jermenijom, u vezi sa čim ruski mirovni kontingent pregovara sa predstavnicima Azerbejdžana da se nesmetano kretanje civilnog transporta u ovom pravcu nastavi. Baku ono što se dešava naziva protestnom akcijom građanskih aktivista i ekologa protiv "nelegalnih aktivnosti jermenske strane".
 
IT stručnjaci su dobrodošli 

IT stručnjaci su od velikog značaja Ruskoj Federaciji, potrebno je stvoriti uslove za njihov rad, rekao je portparol Kremlja komentarišući poziv da se ne zabranjuje povratak IT stručnjaka u zemlju.
 
Ranije je predmedijsku grupu "RosBiznisKonsalting" rekao da ne treba uvoditi nikakva ograničenja za IT stručnjake koji su napustili Rusiju.
 
"Već smo rekli da su pomenuti kadrovi od velikog interesa za zemlju i naravno da smo zainteresovani da stvorimo sve neophodne uslove za njihov povratak. Od koristi nam je rad sa njima i zato su svoj rad u korist države i ruskih kompanija nastavili u zemlji", rekao je Peskov odgovarajući na pitanje da li se Kremlj slaže sa stavom Potanjina.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )