Foto: pixabay

Ako pijete kafu svaki dan, vjerovatno ste izgradili određene navike. Pijete je ujutru, slatku ili gorku, hladnu ili toplu, mnoge rutine vezane su za kafu. Tako je moguće da neke uobičajene navike čine vašu dnevnu šoljicu kafe nezdravom, a da to ne znate.

Šta kafu čini nezdravom?

Da li obično koristite kafu kao zamjenu za obrok ujutru ili često pijete kafu na prazan stomak? Ove navike mogu negativno uticati na vaše zdravlje.
 
– Kada pijete kafu na prazan stomak, šećer u njoj brže utiče na vaš krvotok i pogoršava njene efekte na tijelo – kaže Amelija Braun, dijetetičar. Takođe dodavanje previše šećera je još jedan krivac kada je u pitanju to da vaša dnevna šolja kafe postane nezdrava, ali nije jedini.
 
Dodavanje previše krema može učiniti vašu kafu nezdravom

Kremovi su osnovni proizvod u frižiderima mnogih ljubitelja kafe, jer ovi zaslađeni aditivi pomažu u smanjenju gorčine crne kafe. Iako je u redu da koristite malu količinu potpuno prirodnog krema u jutarnjem napitku, najbolje je izbjegavati upotrebu previše krema, a još bolje je da se u potpunosti držite dalje od vještačkih kremova. Neki od njih imaju tendenciju da sadrže prerađene sastojke i imaju veći sadržaj šećera i kalorija od zdravije alternative. Ako koristite više od preporučene veličine porcije navedene na etiketi, vjerovatno konzumirate previše krema, piše The List.
 
Kokosovo mlijeko, ovseno mlijeko i sojino mlijeko su odlične alternative. Nemliječni napici često sadrže manje šećera i masti i manje kalorija, a daju vašoj kafi kremast ukus koji želite.
 
Previše šećera je uobičajena navika među onima koji piju kafu

Važno je da izbjegavate da konzumirate previše šećera kada svakodnevno pijete kafu. Jedna od najčešćih navika koja može učiniti vašu dnevnu šolju nezdravom je dodavanje previše šećera. Najlakši način da se borite protiv ovoga je da smanjite broj kašičica šećera koje dodajete u kafu ili da dopunite slatkoću boljom alternativom, kao što je stevija u sirovom obliku.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )