Foto: cafe.ba

Proizvođači je stavljaju na različita mjesta i možete je pronaći: na vozačevim vratima, na unutrašnjoj strani vratanaca rezervoara goriva, ispod haube, na kućištu osigurača ili s unutrašnje strane pregrade za rukavice.

Ova naljepnica sadrži bitne informacije i nikako ne biste smjeli da je zanemarite. Ona vam govori da nije dovoljna samo vizuelna kontrola guma, kao i da postoji pritisak do kog gume moraju da budu napumpane. 
 
Danas stvari umnogome spašavaju senzori pritiska, koji "paze“ da je pritisak vazduha gumama u granicama prihvatljivog. To u prevodu znači da postoji tolerancija, a ona pak u određenim situacijama omogućava osjetno odstupanje od optimalnog pritiska, prenosi portal 24sedam.
 
Ako ste se pitali koji je idealan pritisak u gumama, spomenuta naljepnica nudi sve odgovore. Radi se o vrijednostima koje je propisao proizvođač, a zavise od veličine pneumatika i planiranom opterećenju, odnosno broju putnika i sadrže preporučeni pritisak pumpanja kada je guma hladna. 



Obratite pažnju jer su na naljepnici najčešče ispisane dvije različite vrijednosti preporučenog pritiska. Prva se odnosi na slučaj kada su “normalni” uslovi vožnje, a druga kada je vozilo opterećeno određenim brojem osoba ili dodatnim teškim teretom.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )