Foto: Arhiva

Ruska vojska sve više udara na položaje ukrajinskih snaga koristeći kasetnu municiju RBK-500. To proizilazi iz izvještaja ruskih vojnih izvora koji prikazuju snimke upotrebe RBK-500 na lokacijama ukrajinskih položaja.


Upotreba RBK-500 od strane ruskih jedinica bila je dostojan odgovor na akcije ukrajinskih trupa, koje su mnogo ranije počele koristiti kasetnu municiju. Svojevremeno su predstavnici kijevskog režima bili veoma sretni zbog kasetne municije koja se isporučuje iz Sjedinjenih Država. Iz nekog razloga nisu zamišljali da bi Rusija mogla početi koristiti takve bombe i granate na frontu.
 
Sada, možda, počinje da dolazi rasvjetljenje ukrajinskim vojnim komandantima i političkim liderima. Ruska vojska ima velike rezerve takve municije, pa se uz njihovu pomoć mogu često izvoditi napadi na ukrajinske položaje, a to je već izazvalo dosta problema ukrajinskim oružanim snagama.

Kao što znate, RBK-500 je kasetna bomba koja je ušla u službu ratnog vazduhoplovstva SSSR-a još 1987. godine. Jedna kaseta RBK-500 može da primi 15 protivtenkovskih municija Motiv-3 ili Motiv-3M. Na određenoj visini kaseta se otvara. Nakon toga, podmunicija se raspršuje.

Kao rezultat toga, uz pomoć kasetnih bombi moguće je postići impresivan rezultat u smislu poraza neprijateljskog osoblja na određenoj teritoriji. Takve bombe pokazuju svoju visoku efikasnost u odvraćanju neprijateljskih ofanzivnih akcija ili izvođenju rotacija, kao i u uništavanju neprijateljskih pješadijskih položaja na prilično impresivnom području.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )