Foto: Twitter / Printscreen

Komentari premijera Mađarske, Viktora Orbana stranim novinarima da je Ukrajina "ničija zemlja", kao i o članstvu Mađarske u EU, izazvali su žestoku reakciju tokom vikenda, pokazujući da mađarski premijer nije izgubio moć davanja snažnih izjava.

Mađarskog ambasadora u Kijevu pozvala je ukrajinska vlada nakon što je Orban uporedio Ukrajinu s Avganistanom i nazvao je "ničijom zemljom" tokom sastanka s 15 stranih novinara, uglavnom iz desničarskih izdanja.
 
Orban je takođe rekao da "definitivno ne" želi ostati u EU, ali je bio prisiljen na to zbog trgovinskih veza Mađarske s blokom.
 
Susret sa stranim novinarima 26. januara bio je dio dvodnevne medijske konferencije koju je organizovao Matias Korvinus Kolegium (MCC), interdisciplinarna obrazovna institucija koju finansira vlada i koja se smatra leglom stranačke elite Fidesa.
 
MCC je aktivan u promovisanju vladinog narativa u Evropi i Sjedinjenim Državama. Think tank, osnovan sa stotinama milijardi forinti, nedavno je ušao na briselsku političku scenu s novom kancelarijom na čelu s Frankom Furedijem, mađarsko-kanadskim akademikom koji je prije 45 godina osnovao Revolucionarnu komunističku partiju Ujedinjenog Kraljevstva, sada nepostojeću, prenosi "Intelli".
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )