Foto: Srpskainfo

Razne društvene mreže osvojile su tinejdžere širom svijeta, ali sve češće podsticanje opasnog ponašanja na popularnoj mreži TikTok, uznemirilo je i roditelje i stručnjake.

Tragedija koja je potresla region je smrt 10-ogodišnjeg dječaka iz Srbije, koji se objesio zbog izazova Blekaut na TikToku. Stručnjaci upozoravaju nasilje se preselilo na internet, djeca odrastaju u izuzetno izazovnim vremenima.

Apeluju na roditelje da maksimalno ograniče djeci vrijeme koje provode na društvenim mrežama, piše RTRS.

TikTok je popularna društvena mreža na kojoj se sve češće podstiče opasno ponašanje među tinejdžerima. Najnoviji bizarni izazov Blekaut bio je poguban za 10-ogodišnjeg dječaka iz Srbije i djevojčicu iz Italije.

Dječak iz Beograda se navodno slučajno ugušio kaišem učustvujući u ovom izazovu, dok se djevojčica iz Palerma satima borila za život nakon što su je roditelji u besvjesnom stanju i sa telefonom u ruci našli u kupatilu njihove kuće.

– Na na početku je bilo dramatično jer su reanimatori učinili sve kako bi dijete oživjelo, ali nažalost, iako je srce odmah počelo kucati, mozak je predugo patio od nedostatka kisika zbog davljenja. Dakle, nakon nekoliko sati nepovratne kome došli je do cerebralne smrti – izjavila je šef dječije intenzivne njege u bolnici „Di Kristina“ u Palermu Gaetana Lacaro.

Prema nezvaničnim informacijama, do sada se širom svijeta 82 djece ugušilo zbog Blekaut izazova na TikToku. Opasni izazovi na društvenim mrežama za djecu su postali normalna stvar, a društvene mreže ih dodatno podstiču. Što bizarniji snimak zanači više lajkova i pratilaca na mreži, upozoravaju stručnjaci.

– Potreba za prihvatanjem od vršnjaka i dokazivanjem naročito kod osnovaca je glavni razlog zbog čega učestvuju u opasnim izazovima – ističe psiholog iz Banjaluke Maja Kovačević.

Stotine mališana teško je povrijeđeno, a dvoje je preminulo, učustvujući u još jednom TikTok izazovu – popularno nazvanom lomljenje lobanje. Cilj je da tri učesnika skoče što više, a onom u sredini podmetnuti nogu u zraku kako bi pri padu što jače udario glavom o pod.

Roditelji su svjesni problema. Otac tinejdžera Vladimir Branković, iako se godinama profesionalno bavi sportom, kaže da je svakodnevna borba kako djecu spriječiti da manje vremena provode uz telefon i igrice.

Vladimirov sin 12 godišnji Vukašin, kaže da voli biti na internetu zato što može naučiti nešto novo. Ipak, kaže da iako koristi TikTok, nikada ne bi učestvovao u nekom opasnom izazovu.

I roditelji i stručnjaci smatraju da je nagrađivanje opasnog ponašanja na internetu, jedan oblik kibernetskog maltretiranja i da se to mora spriječiti. Italijanske vlasti pokrenule su tužbu protiv TikToka zbog uočenog “nedostatka pažnje na zaštiti maloljetnika”.

Policiji u Srpskoj do sada nisu prijavljeni ovakvi opasni izazovi na društvenim mrežama. Kontrolisati djecu na društvenim mrežama sve je teže – ali mora se naći način, smatra struka.

Naučna istraživanja su pokazala da su vršnjačko elektronsko nasilje i razni opasni izazovi danas izraženiji na društvenim mrežama nego u stvarnom okruženju, i da djeca mlađa od 13 godina, koja više od dva sata dnevno koriste internet, pokazuju poremećaje u pažnji, učenju, ishrani i spavanju.

Јedini način da se spriječi liječenje posljedica je strogo ograničiti vrijeme koje djeca provode u virtuelnom svijetu, saglasni su i roditelji i struka.


 


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )