Foto: Srpskainfo/ANDY RAIN/EPA

Ono što je Novak Đoković doživio od Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP) je dovelo do prave bure u svijetu "bijelog sporta".

Naime, srpski as je nedavno, na incijativu “kolega”, napustio Savjet igrača ATP-a kojim je predsjedavao, jer su to od njega tražili kada je oformio sopstvenu organizaciju, Udruženje profesionalnih teniskih igrača (PTPA).

Sada su ga drugi teniseri kandidovali da, kao vođa PTPA, bude njihov predstavnik u istom tom Savjetu igrača, ali mu je ATP mu je zabranio povratak i to uvođenjem pravila kojim se to zabranjuje – maltene “preko noći”.

Savjetom igrača sada predsedava Kevin Anderson, a “glavnu reč” vode Rodžer Federer i Raael Nadal, a oni uopšte ne kriju da su protiv Noletove ideje da se oformi svojevrsni sindikat tenisera, što je Srbin i uradio tokom US Opena.

Štaviše, dok je on predstavljao tu organizaciju, Rafa i Rodžer su poslali pismo svim muškim akterima “bijelog sporta” tražeći od njih da ne pristupe članstvu u PTPA, pravdajući se riječima “da nije vreme ni za kakve podjele, već za jedinstvo u ovim teškim (pandemijskim) trenucima, piše Blicsport.

Đoković je svoje Udruženje oformio da bi se nekako čuo i glas “manjih” igrača, za koje je ATP spremio “kresanje budžeta”, odnosno manje nagrade za učešće u kvalifikacijama i ispadanje u prvim kolima turnira.

Naravno, nije to jedini problem s kojim se teniseri suočavaju, a upravo je Đoković, uz Vaseka Pospišila iz Kanade, želeo da ga riješi formiranjem Sindikata.

Više desetina igrača im se odmah pridružilo, počeli su pregovori i sa nekim od vodećih svjetskih teniserki poput Serene Vilijams, a onda šok.

Nakon što je piražen od Danila Medvedeva u drugom od tri kola preliminarne faze završnog mastersa, u Londonu, Nole je novinarima otkrio šta mu je ATP priredio.

– Vidim da ste javili da smo Vasek i ja tražili da se vratimo u Savjet, što nije tačno. Ja sam bio nominovan od strane igrača, tako to inače i funkcioniše. Nisam se proaktivno borio da uđem u Savjet igrača, ali me je predložila velika grupa tenisera i ja sam ponosan što ih predstavljam. Zato sam i prihvatio nominaciju, kao i Vasek. Prosto smo osjetili da postoji određena odgovornost kada vas kolege predlože. To znači da vam vjeruju, da imate kredibilitet kod mnogih igrača, pa smo se stavili na raspolaganje. Ali, onda je uprava ATP-a sinoć donijela novo pravilo, koje praktično zabranjuje bilo kom aktivnom igraču da bude u Savjetu igrača ako je istovremeno u nekoj drugoj organizaciji. A to je razočaravajuće, da budem iskren – rekao je Đoković, a zatim još jednom istakao važnost PTPA:

– Nijedna organizacija sada, a ni u istoriji tenisa, nije predstavljala prava teniskih igrača. Mi smo dio ATP-a, koji se sastoji od, 50%, tenisera i, isto tako, 50%, predstavnika turnira koji se u većini slučajeva nalaze u konflitku interesa. Igrači koji su potpisali dokument kojim izažavaju želju da budu dio PTPA su izrazili nezadovoljstvo načinom na koji sistem funkcioniše ovih dana, naročito prema nižerangiranim teniserima. Zato smo i oformili ovo Udruženje. Mi želimo da sarađujemo sa ATP-om, ali ovo glasanje prošle noći bila je snažna poruka Asocijacije teniskih profesionalaca da uopšte ne žele PTPA u sistemu. Oni ne žele da bilo koji teniser bude istovremeno i u Savjetu igrača i u PTPA. To je sada potpuno jasno. Imali smo neke razgovore sa ATP-om o tome kako bismo mogli da sarađujemo. A svjesni smo, kao teniseri, šta zaslužujemo i borimo se za bolji tretman.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )