Foto: N1

Zakoni kojima je najavljeno ukidanje akciza na gorivo te smanjenje stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) na osnovne životne namirnice mogli bi da budu usvojeni početkom idućeg mjeseca ako za to bude želje i volje na nivou BiH.

Naime, na sjednicama Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta BiH u utorak naći će se usaglašavanje izmjena zakona o akcizama i PDV jer su oni usvojeni u različitim formama u domovima.
 
- Koliko sam čula, Predstavnički dom trebalo bi da održi sjednicu 30. avgusta, a nakon toga bi trebalo da uslijedi i sjednica Doma naroda. Možemo sve završiti ako za to bude volje - rekla je “Glasu Srpske” predsjednica Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta BiH, Dušanka Majkić.
 
Podsjetila je da je Zakon o PDV-u usvojen u oba doma u različitoj formi, odnosno u Predstavničkom domu da stopa od pet odsto bude na osnovne životne namirnice, a u Domu naroda isti taj zakon ali i njen amandman da bude nulta stopa poreza na hranu.
 
- Mi samo trebamo usaglasiti u tom zakonskom rješenju ono što je usvojeno. Mislim da za to neće biti nikakvih problema - kazala je Majkićeva.
 
Kada je riječ o akcizama i tu su tekstovi usvojeni u različitim formama u oba doma i to u Predstavničkom da akcize na gorivo budu ukinute na duži period, a u Domu naroda i amandman da to bude urađeno na period od 30 dana.
 
- Problematično je postavljen o amandman koji je SDP uložio. Oni traže da se zauvijek ukinu akcize, a mi smo dobili iz Narodne skupštine RS šta treba da radimo. Dali su nam instrukcije i za jedno i drugo. Taj stav ću braniti na Komisiji za finansije i budžet, a to je da na mjesečnom nivou budu ukinute akcize sa mogućnošću daljeg produženja - poručila je Majkićeva.
 
Naglasila je da ako sve bude kako treba nakon sjednice Predstavničkog doma, koja je najavljena za 30. avgust, početkom septembra zasjedaće i Dom naroda na kojem bi mogli biti potvrđeni pomenuti zakoni.
 
- Svi moramo usvojiti identične tekstove. Ako bude volje i želje i jedan i drugi zakon mogu biti usvojeni - zaključila je Majkićeva.
 
O smanjenju PDV-a i ukidanju akciza na naftne derivate priča se još od februara ove godine. Predloženi su kao odgovor na inflaciju. Gotovo sve političke stranke u BiH bile su za smanjenje PDV-a, ali i za ukidanje akciza na gorivo, ali su i imali suprotne stavove da li bi porez na hranu trebalo da bude pet odsto ili nula.
 
MMF
 
Međunarodni monetarni fond (MMF) protivi se uvođenju diferencirane stope PDV-a u BiH, dok bi se ukidanje akciza na gorivo moglo razmotriti, kao privremena mjera jer BiH nema razvijene programe socijalne pomoći.
 
U izvještaju MMF-a navedeno da bi uvođenje diferencirane stope PDV-a iziskivalo visoke troškove primjene.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )