Foto: Nezavisne

Naredna promjena koju "Google" priprema počinje s primjenom 1. juna. Naime, novom izmjenom neki bi korisnici mogli ostati bez poruka, dokumenata ili fotografija koje pohranjuju na "Googleovim" servisima.

Kako su objasnili u obavijesti poslanoj korisnicima, "Google" uvodi novu politiku pohrane za korisnike koji koriste Gmail, Google Drive i Google Photos.

Naime, ukoliko ste neaktivni dvije godine na Gmailu, Driveu ili Photosu postoji mogućnost da vaš sadržaj na nekom od ovih servisa bude obrisan. To se neće odnositi na članove Google Onea koji su unutar svoje kvote za pohranu. Ako ipak više od dvije godine prekoračite ograničenje prostora za pohranu, postoji mogućnost da dio vašeg sadržaja sa Gmail, Drive ili Photos servisa bude obrisan.

U "Googleu" se nadaju da će to podstaknuti korisnike da obrišu sadržaj koji im ne treba i tako malo olakšaju "Googleove" kapacitete za pohranu.

Ipak, nema razloga za paniku. Kako pojašnjavaju, čak i ako niste dvije godine aktivni na određenom servisu, vrijeme koje vam se računa počinje teći od 1. juna 2021.

To znači da ćete bez podataka ostati najranije 1. juna 2023.

Osim toga, "Google" će vas podsjetiti da niste aktivni na nekom od servisa i upozoriti vas da će doći do brisanja podataka ako do toga dođe.

To znači da ćete se i dalje moći ulogovati na svoj račun i pristupiti podacima koji su preostali na tom računu.

Za one koji su zaboravni i nisu sigurni šta tačno koriste, "Google" je pripremio "Inactive Account Manager", koji se može podesiti tako da korisnika (ili njemu blisku osobu) obavijesti ako prestane koristiti neki od servisa, odnosno ako se nije ulogovao posljednjih od tri do 18 mjeseci.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )