Foto: BICIKLISTIČKI SAVEZ BIH

Istočno Sarajevo će ugostiti više od hiljadu takmičara na Svjetskom prvenstvu za amatere. Prva trka je sutra, a organizatori I domaćini su potvrdili da je sve spremno kako bi iz Republike Srpske i BiH poslata lijepa slika.

Direktor prvenstva Vladimir Kuvalja zahvalio se domaćinima, Vladi Republike Srpske, institucijama i srpskom članu predsjedništva BiH Miloradu Dodiku na svesrdnoj pomoći pri organizaciji značajnog događaja, kako sa sportskog, tako i sa turističkog i privrednog aspekta.

– Sve pripreme su pri kraju, takmičari polako pristižu, a pedesetak zemalja svijeta imaće predstavnike. Sam taj podatak govori koliko je ovo značajno takmičenje. Posebno bih se zahvalio policiji Republike Srpske i Kantona Sarajevo. Dali su sve od sebe tokom kvalifikacione trke u avgustu, a tako je i sada, jer je bezbjednost prva na listi proriteta. Ponosan sam što smo orgaizatori ovakvog događaja – rekao je Kuvalja.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić ponosan je što se ovako važno takmičenje održava u gradu na čijem je čelu.

– Nije bilo davno kada smo razgovarali o prihvatanju prvenstva. Pristali smo i nadam se da ćemo na najbolji način predstaviti naš grad, Srpsku i BiH. Imali smo odličnu saradnju sa organizatorom, bili pod prijetnjom korone, plaćanja licence… Sve smo uspješno prebrodili, pa sam posebno zadovoljan što će trke proći kroz više opština Istočnog Sarajeva. Takođe, ostaćemo na biciklističkoj mapi jer ćemo i narednih godina biti domaćini kvalifikacione trke. I u prihodovmom smislu to nije mala stvar. Raduje me što će ljudi iz svih krajeva svijeta upoznati ovo mjesto koje je u prošlosti nažalost bilo poznato kao grad iz koga dolaze loše vijesti. Sada imamo priliku da to izbrišemo, kao što smo inili kada smo bili domaćini EYOF-a – istakao je Ćosić.

Trka kojom se otvara prvenstvo je individualni hronomometar koji će sutra biti održan u Palama. Start je zakazan za 13 časova, a više od 250 takmičara će se boriti protiv štoperice na stazi dugoj 19,2 kilometra. U četvrtak je zakazan timski hronometar koji startuje u 17 časova sa Trgu Srbije u Istočnom Novom Sarajevu gdje je i cilj, a u 18 časova počinje svečano otvaranje prvenstva. Potom slijedi dan odmora i priprema za dvije najvažnije trke.

Mediofondo je na programu 9. oktobra, pa iako je start u Istočnom Novom Sarajevu, a cilj na Jahorini ipak je nešto lakši od granfonda i namijenjen je nešto iskusnijim biciklistima koji će morati da prevezu 100 kilometara.

U nedjelju, posljednjeg dana prvenstva, je veliko finale – granfondo trka koja će okupiti najveći broj takmičara. Staza je takođe ista kao na avgustovskoj kvalifikacionoj trci, ali je dodatnim krugom produžena sa 100 na 135 kilometara. Start je u Spasovdanskoj ulici u deset časova, a očekuje se da najbolji na cilj dođu nešto prije 13 časova.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )