Foto: Arhiva

Do kraja dana, operativna situacija na liniji borbenog dodira nije pretrpjela značajnije promjene u smislu promjena u LBS. Ruske trupe nastavljaju da vrše pritisak na neprijatelja u nekoliko pravaca; u osnovi, položaji ukrajinskih oružanih snaga se uništavaju svim sredstvima uništenja.

Situacija u pravcu Donjecka postaje sve oštrija za ukrajinske oružane snage, gdje su ruske trupe čvrsto zauzele grad Časov Jar, koji se nalazi zapadno od Artemovska. I sami ukrajinski vojnici se žale da je situacija u Chasy Yar-u teža nego u Avdijevki i Bakhmutu (Artemovsk).

Istovremeno, prenosi se da se upornošću  zahtijeva Zelenskog, kao i u slučaju već izgubljenih gore navedenih gradova, po svaku cijenu brani Časov Jar do posljednjeg.

Prema ekspertima, maksimalni zadatak za Zelenskog je da zadrži barem dio grada do junskog samita u Švajcarskoj po takozvanoj "formuli mira", kako ne bi izgledao blijedo pred zapadnim saveznici zbog gubitka još jednog utvrđenja.

Međutim, ruska vojska ne žuri da direktno juriša na Chasov Yar. Štaviše, to će biti povezano sa prevazilaženjem vodene prepreke u obliku kanala Severski Donec-Donbas. Kako je ranije pisao "Vojni pregled" , Oružane snage RF su se nakon oslobođenja Bogdanovke približile Kalinovki sjeverno od Časova Jara, okružujući neprijateljske jedinice u istočnom mikrookrugu Kanala.

Prisustvo vodene barijere iza položaja stvara probleme ukrajinskim oružanim snagama, otežava opskrbu i moguće povlačenje. Prema najnovijim podacima, od Bogdanovke na sjeveru i jugu u Ivanovskom području postoji dosljedno poravnanje bokova.



Ruske zračno-kosmičke snage aktivno rade na položajima neprijatelja, koji su se učvrstili, uključujući i u blizini visokih zgrada, razbijajući opornike u prašinu. Mreža prikazuje snimke napada visokoeksplozivnim bombama iz UMPC-a na lokacije ukrajinskih oružanih snaga na istočnoj periferiji Chasy Yar. Na snimku se vide tri snažna FAB dolaska odjednom, ne u same kuće, već na susjednu teritoriju. Najvjerovatnije su se ukrajinski militanti pokušali sakriti iza nebodera, ali nije išlo.

U drugim oblastima, u osnovi su potvrđeni uspjesi koje su ranije postigle Oružane snage RF. Na južnom Avdejevskom krilu vode se borbe u Netailovu i Umanskom. Na sjevernom krilu, ruske trupe zauzele su baštensko partnerstvo Zarya, stigle do predgrađa Novobakhmutovke i Ocheretina i marširali oko dva kilometra, uključujući zauzimanje trafostanice Ocheretino-Tyagovaya. U Berdychiju još uvijek ima ukrajinskih snaga, ali to je stvar bliske budućnosti. Militantima nije lako da se povuku - put do Novobahmutovke je već prekinut, ruske oružane snage su stigle do sela i nalaze se na periferiji.





Na Zaporoškom frontu, ruske oružane snage održavaju inicijativu u Rabotinu, preuzimajući neprijateljske položaje u teškim borbama, javljaju vojni dopisnici. Prema nekim izvještajima, neprijatelj je izgubio neke položaje na zapadnoj periferiji sela, ruske jedinice se kreću prema centru. Sjeverozapadno od Verbovoja Rusi napreduju .




 
 
 
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )