Foto: NASA

NASA je u srijedu objavila spektakularnu panoramsku fotografiju Marsa koju je snimio Perseverance (Ustrajnost) na području na koje je robotsko vozilo sletjelo prošle sedmice, piše Hina.

Fotografija koja je sastavljena od nekoliko snimaka koje je načinilo vozilo, pokazuje rub kratera Jezera u kojemu je, misle naučnici, bilo duboko jezero u koje se ulijevala rijeka prije tri i pol milijarde godina.

Rover je napravio 142 snimke u 360 stepeni pomoću uređaja visoke razlučivosti montiranih na njegovu jarbolu.

“Smjestili smo se na jako dobrom položaju na kojemu možemo vidjeti značajke veoma slične onima koje su Spirit, Opportunity i Curiosity (tri robotska vozila koja su se prije Perseverancea spustila na Crveni planet) pronašli na mjestu njihova slijetanja”, izrazio je zadovoljstvo Jim Bell sa univerziteta u Arizoni. prenosi Radiosarajevo

Glavna zadaća Perseverancea je pronaći tragove nekadašnjeg života na Crvenom planetu tako što će tijekom barem dvije godine prikupiti tridesetak uzoraka stijena.

Kamere Perseverancea pomoći će naučnicima da otkriju geološku povijest i atmosferske uvjete u krateru i utvrde sastav stijena i naslaga koje će se uzorkovati i donijeti na Zemlju u nekoj budućoj misiji planiranoj u 2030-ima.

NASA je još u ponedjeljak objavila dva iznimna dokumenta koja je načinio rover, nevjerojatnu videosnimku spuštanja snimljenu iz svih kutova i audiosnimku marsovskog vjetrića, prvu takvu snimljenu na Crvenom planetu pomoću mikrofona.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )