Foto: srpskainfo.com

Prestanak pušenja u tridesetim godinama života smanjuje vjerovatnost prevremenog umiranja od bolesti vezane sa pušenjem za više od 90 odsto, a prestanak u pedesetim godinama za 50 odsto u odnosu na osobe koje nastavljaju pušiti.

Jedna ispušena kutija cigareta dnevno tokom jedne godine, skraćuje život za 53 dana.
 
Ljekari upozoravaju i na štetnost pasivnog pušenja, odnosno udisanja duvanskog dima iz okoline, dima koji je nastao izgaranjem duvanskog proizvoda i dima kojeg pušači izdišu.
 
– Nepušači izloženi pasivnom pušenju imaju dvostruko veći rizik od raka pluća u poređenju sa nepušačima koji nisu izloženi pasivnom pušenju. Nažalost, pasivni pušači najčešće su djeca – kaže za Srpskainfo dr Lora Novaković Lacković, ljekar Odjeljenja onkologije sa opštom pulmologijom Univerzitetskog kliničkog centra Srpske.

Ističe da su prevencija i rano otkrivanje karcinoma pluća dosta teški.
 
– U sprečavanju razvoja karcinoma bronha može se djelovati u dva pravca: zaštitom na radnom mjestu i borbom protiv pušenja. Mjere zaštite na radu podrazumjevaju definisanje sigurnosnih nivoa izloženosti pojedinom tvarima, kao i dužina ekspozicije. Jedini mogući oblik preventivnog djelovanja za sad je borba protiv pušenja, koja podrazumijeva zdravstveno vaspitanje i usvajanje zdravih životnih navika. Zdravstveno prosvjećivanje je dugotrajan proces vezan za promjenu opšte kulture, za standard, te društvene i socijalne prilike – objašnjava dr Lacković Novaković.
 
Podsjeća da je novembar mjesec borbe protiv raka, i razlog što se u svijetu održavaju razne javnozdravstvene manifestacije s ciljem  povećanja svijesti o ovoj teškoj bolesti.

– Prema podacima SZO rak pluća je vodeći uzrok smrti koje se povezuju sa malignim bolestima, jer mu se pripisuje 19,7 odsto smrti uzrokovanih malignim bolestima. Svake godine se u svijetu otkrije više od 1,2 miliona slučajeva karcinoma pluća. Vaj karcinom je kod muškaraca najučestalije maligno oboljenje, a kod žena se nalazi na drugom mjestu, iza karcinoma dojke. Muškarci oboljevaju devet puta češće od žena, a na ovaj malignom otpada 33 odsto svih neoplazmi kod muškaraca i 24 odsto kod žena, sa tendencijom rapidnog porasta kod žena – kaže dr Lacković Novaković i dodaje da najčešće pominjani uzročnik jeste navika pušenja duvana.

– Više od 90 odsto slučajeva posljedica su aktivnog ili pasivnog udisanja duvanskog dima. Rizik se povećava sa brojem ispušenih cigareta i sa dužinom pušačkog staža. Pacijenti koji su aktivni ili bivši pušači imaju veći rizik oboljevanja od karcinom pluća. Nažalost, ovo oboljenje se javlja i kod nepušača i to je razlog što se u posljednje vrijeme često naglašava uticaj pasivnog udisanja duvanskog dima – poručuje dr Lacković Novaković.
 
Generalno pušenje je najveći pojedinačni uzrok nastanka različitih solidnih tumora, među kojima je i rak pluća. Radioaktivni gas radon je drugi vodeći uzrok nastanka karcinoma pluća, dok je procjena da 3-4 odsto karcinoma pluća nastaje izlaganjem azbestu. Aerozagađenja, ponavljane infekcije pluća, pluća ožiljno promjenjena tuberkulozom, izloženost drugim kancerogenima i psihofizički stres, faktori su koji mogu uticati na pojavu ovog oboljenja.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )