Foto: null

Korona virus koji izaziva bolest kovid 19 mutira dok se prenosi širom svijeta, ali nijedna od trenutno potvrđenih mutacija izgleda da nema sposobnost da ubrza prenošenje virusa, tvrde naučnici.

U istraživanju kojim su obuhvaćeni podaci o genomima virusa dobijenih od 46.723 ljudi oboljelih od kovid-19 iz 99 zemalja istraživači su identifikovali 12.706 mutacija SARS-KoV-2, kako prenosi Rojters.

Naučnici, međutim, ističu da su otkrili da nijedna od ovih mutacija ne čini da se kovid 19 prenosi brže.

Jedna od autorki studije Lusi van Dorp sa Instituta za genetiku pri Londonskom univerzitetskom koledžu napominje da treba nastaviti sa praćenjem novih mutacija, posebno kada se počne sa vakcinacijom.

Fransoa Balu sa Londonskog univerzitetskog koledža koji je takođe učestvovao u istraživanju kaže da za sada ne postoji prijetnja po efikasnost vakcine protiv kovid 19.

On je ipak upozorio da bi ubrzano sprovođenje vakcinacije moglo da dovede do mutacija virusa dok pokušava da napadne imuni sistem.

Preliminarni rezultati studije objavljeni su na internetu u maju. Nakon recenzije, pun članak objavljen je u sredu u časopisu Nature Communications.

Poznato da je virusi mutiraju sve vrijeme, a kod nekih se promjene dešavaju češće, kao što je, na primjer, virus gripa.

Većina mutacija je neutralna, ali neke mogu djelovati i pozitivno i negativno na virus, zbog čega neke mogu da učine da vakcine protiv virusa budu neefikasne. Ukoliko se virusi mijenjaju na ovaj način, vakcine protiv njih moraju konstantno da se mijenjaju kako bi sačuvale efikasnost.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )