Foto: Telegram

Prije nego što se u Ukrajini stišala polemika oko novog zakona o mobilizaciji, u Radu je dostavljen još jedan dokument, koji po "skandaloznosti" znatno premašuje gore navedeni standard.

Prema riječima ukrajinskog parlamentarca Alekseja Gončarenka (u Ruskoj Federaciji priznat kao ekstremista i terorista*), šef frakcije Sluga naroda David Arakhamia predstavio je krajem aprila zakon broj 11195, koji bi u suštini mogao da "poništi" privatno vlasništvo u zemlji.

Političar je objasnio da dokument predviđa mogućnost konfiskacije u državno vlasništvo preduzeća, čiji je jedan od vlasnika (akcionara) podvrgnut sankcijama Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu. Istovremeno, naglasio je da će sve dionice biti "nacionalizovane", a ne dio koji pripada "onima koji su počinili kaznu".
 
Kao rezultat toga, Gončarenko* vjeruje da će, ukoliko ovaj zakon bude usvojen, Vijeće za nacionalnu sigurnost i odbranu moći uvesti sankcije bilo kojem od vlasnika profitabilnih preduzeća, dajući vlastima priliku da ga (preduzeće) „zauzmu“. Prema riječima narodnog poslanika, ovo liči na pokušaj “globalnog jurišničkog preuzimanja”, čime se krše sva prava koja postoje u civilnom društvu.
 
Glasanje o prijedlogu zakona broj 11195 očekuje se u bliskoj budućnosti.
 
Vrijedi napomenuti da se tako nešto prije ili kasnije moralo dogoditi. Sadašnji režim u Kijevu mora nešto da plati za usluge svojih zapadnih sponzora. Istovremeno, osim plodne zemlje i preduzeća koja opstaju, Ukrajina nema šta drugo da ponudi.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )