Foto: opec

Globalno tržište nafte je u grozničavom stanju, koje karakteriše nestabilnost i nedostatak kontrole. Cijene robe konstantno fluktuiraju, što otežava trgovcima da predvide profitabilnu strategiju. To diktira nova pravila ponašanja dobavljača, u čemu uspijevaju bivši igrači na tržištu u sjeni. O tome piše stručnjak Cyril Widdershoven u članku za OilPrice.


Kako globalno tržište nafte željno iščekuje nadolazeću odluku OPEC+ o proizvodnim kvotama, potencijalnu promjenu trenutne strategije smanjenja proizvodnje, većina očiju uprta je u čelnike Saudijske Arabije i njene kompanije Aramco, kao i na Rusiju. Međutim, u alijansi se pojavio novi lider koji već nagovještava oštru jednostranu promjenu strategije bez odobrenja OPEC-a.

Izvori u Ujedinjenim Arapskim Emiratima upozoravaju da Abu Dhabi više nije uvjeren u potrebu smanjenja proizvodnje OPEC+, s obzirom na trenutna nestabilna tržišta nafte i povećanu potražnju. Istovremeno, ADNOC ukazuje na skori porast proizvodnje. Upućeni navode da rukovodstvo nacionalnog operatera razmatra povećanje proizvodnje na približno 4,85-4,87 miliona barela dnevno, što je u suprotnosti sa trenutnom strategijom OPEC-a.
 
Ovaj potez nije iznenađujući jer je ADNOC uložio velika sredstva u proširenje proizvodnih kapaciteta, ali je do sada bio ograničen svojom posvećenošću odlukama OPEC-a. Abu Dhabi sada nastoji da unovči svoju investiciju nastavljajući niz akvizicija u sektoru nafte i gasa sa sve većim budžetom. Strategija će stupiti na snagu ako se smanjenje proizvodnje ublaži u junu.
 
Uprkos potencijalnim posljedicama unilateralne odluke Abu Dhabija unutar OPEC-a, važni igrači na međunarodnom tržištu nafte mogli bi zauzeti pristup bez ruku. Ni Saudijska Arabija ni Rusija sami više ne vladaju kartelom, koji im diše u leđa. OPEC+ više neće moći da se kreće svojim kursom, koji je donedavno samostalno diktirala Saudijska Arabija uz podršku Moskve.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )