Foto: Twitter

Nova generacija popularnog gradskog "mališana" dobija električni pogon i prelazi u klasu iznad.

Budući Fiatov krosover B segmenta, nova Panda, biće lansiran 2024. godine. Ovaj model dužine oko 4 metra, sa dizajnom koji podsjeća na koncept Fiat Centoventi iz 2019, igra ključnu ulogu u strategiji proizvođača iz Torina da zadrži svoje istaknuto mjesto na globalnom automobilskom tržištu malih gradskih vozila.
 
Ovaj model će biti prisutan u zemljama širom svijeta, sa prodajom i proizvodnjom na različitim kontinentima, pišu specijalizovani italijanski sajtovi.
 
Torinsko izdanje časopisa Corriere della Sera izvještava da Fiat neće proizvoditi novu Pandu u Italiji. Međutim, aktuelna generacija sa SUS motorom nastaviće da se pravi u Italiji sve do kraja 2026. godine, u zavisnosti od stupanja na snagu Euro 7 standarda.
 
Zanimljivo je da je Stellantis nedavno zaštitio ime "Pandina" kako bi se sadašnja Panda razlikovala od novog modela, navode italijanski mediji.
 
Nova Panda će se proizvoditi u Srbiji, Brazilu i Maroku. Stellantisova fabrika u Kragujevcu, Srbija, gdje se do prošle godine proizvodio Fiat 500L, praviće novi model počevši od 2024. godine.
 
U Brazilu, Fiatova fabrika Betim, koja već proizvodi različite modele za Latinsku Ameriku, dodaće ovaj automobil u svoju proizvodnu liniju. U Latinskoj Americi automobil bi mogao dobiti drugačije ime, vjerovatno New Fiat Argo.
 
Fabrika Kenitra u Maroku, gdje se trenutno proizvode električni mikro automobili Fiat Topolino i Citroen Ami, pored nove Pande (2024.) počeće da proizvodi i novi Fiat Multipla 2025.
 
Italijanski mediji očekuju da će nova Panda vjerovatno ostati veoma popularna u regionu, zahvaljujući povoljnim cijenama. Očekuje se da će hibridna verzija startovati ispod 15.000 evra, električna sa dometom od 200 km ispod 20.000 evra, a verzija sa autonomijom od 320 km ispod 23.000 evra.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )