Foto: srpskainfo.com

Glavni čovjek Tvitera Ilon Mask u subotu je izjavio da će korisnici njegove platforme moći izbjeći mjesečne naplate i od maja će im omogućiti da plaćaju po pročitanom članku.

Radi se o njihovom “one click” servisu koji bi, uvjeren je Mask, mogao biti dobitno rješenje i za medije i za javnost jer će medijske kompanije moći čitaocima naplatiti višu cijenu po članku bez potrebe čitaoca da plate pun iznos pretplate. Mask nije dodao koji će postotak uzimati Tviter niti je otkrio uslove koje će društvena mreža postaviti medijima. 
 
Hoće li se to zaista dogoditi početkom mjeseca, teško je reći jer Mask ima naviku nešto pompezno najaviti i onda malo zakasniti s realizacijom.

Mask pokušava namamiti kreatore
Međutim, možemo biti prilično sigurni da je ovaj novitet visoko na listi prioriteta jer Tviteru nakon serije loših poteza hitno treba nešto što bi moglo privući medije i korisnike koji su odlučili napustiti mrežu i pronaći alternativu. Alternativa je u ovom slučaju “Bluesky” na koji su s Tvitera nedavno prešla velika imena kao što su Darth, Dril i AOC. 
 
Najava nove usluge došla je u trenutku kada Mask pokušava namamiti podkastere i kreatore, kojima sugeriše da započnu monetizirati sadržaj kroz uslugu “Twitter Subscriptions” (nekad poznat pod imenom “Super Follows”) i obećanje da Tviter neće uzimati postotak prvih 12 mjeseci. 
 
Sve su ovo objektivno kvalitetni potezi kojima se sanira šteta nastala Maskovim preuzimanjem Tvitera i padom vrijednosti kompanije na iznos koji je više nego upola manji od onoga koji je Mask platio. “Twitter Blue” nije nadoknadio gubitke izazvane odlaskom oglašivača, prenosi Index.hr.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )