Foto: Skoda

Četiri nedelje nakon svjetske premijere nedaleko od Praga, Škoda Auto je započela proizvodnju četvrte generacije modela Superb u fabrici brenda Volkswagen u Bratislavi.

Odluka o proizvodnji četvrte generacije modela Superb u Bratislavi objavljena je u novembru 2020, a iz Škode kažu da je taj potez dio Beta+ projekta, usmjerenog na povećanje sinergije u proizvodnoj mreži i dalje povećanje efikasnosti.

Škoda Auto je bila odgovorna za cjelokupni razvoj modela Škoda Superb i Volkswagen Passat, koji će se proizvoditi na istoj proizvodnoj liniji.

Proizvodnja modela Škoda Superb u Slovačkoj počinje sa dijelovima karoserije, od kojih se mnogi presuju u Bratislavi i zatim transportuju u novu radionicu za karoseriju. Hala je bila prazna i potpuno je preuređena u sklopu projekta Beta+.
 
"Montažna traka, na kojoj su novi modeli integrisani u postojeće proizvodne linije za vozila Volkswagen i Škoda, prije se nije koristila za plug-in hibridne modele. Obnova hale za montažu uključivala je instalaciju opreme za automatizaciju i tehnologije rukovanja, sistema industrijskih kamera i dalja ažuriranja na montažnoj traci", rekli su iz Škode, dodajući da je sektor za lakiranje u fabrici u Bratislavi takođe prošao kroz značajne promjene.
 
Novi dizajnerski jezik za Superb i raznovrsni pogonski sklopovi
 
Proizvodnja četvrte generacije modela Škoda Superb kreće sa varijantom Combi, nakon čega slijedi hečbek koji je najavljen za prvu polovinu 2024. godine.
 
Raspon modernih i efikasnih pogonskih sklopova uključuje tri benzinska motora izlazne snage od 110 kW (150 KS) do 195 kW (265 KS) i dva dizelska motora snage 110 kW (150 KS) i 142 kW (193 KS).
 
Uz to, linija uključuje novi plug-in hibrid, ekskluzivno za Combi verziju, s čisto električnim dometom od preko 100 km, kao i blagu hibridnu verziju – prvu u seriji Superb.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )