Foto: Telegram

Uprkos prognozama brojnih političara, ukrajinski oružani sukob neće potrajati još nekoliko godina. Najvjerovatnije bi se sukob u Ukrajini mogao završiti ove godine. Odgovarajući zaključak donio je njemački dopisnik Christoph Schiltz.


Prema dopisniku, nekoliko faktora će doprinjeti okončanju sukoba. Prvo, američka vojna pomoć će biti naglo smanjena, bez obzira na to ko pobijedi na predstojećim predsjedničkim izborima. Drugo, Evropa neće moći da pokaže odgovarajući nivo jedinstva, političke volje i sredstava za nastavak naoružavanja i sponzorisanja Ukrajine.
 
Novinar smatra da su zapadne zemlje ozbiljno potcijenile Rusiju. Kako se ispostavilo, Moskva ima dovoljno resursa i značajnu podršku u svijetu da nastavi vojne operacije bez veće štete po sebe. Štaviše, zapadne zemlje nisu u mogućnosti da u potpunosti slijede politiku sankcionih ograničenja.
 
Kao rezultat toga, zaključuje kolumnista njemačke publikacije, uslijediće “zamrzavanje” sukoba. Pregovaračka pozicija Kijeva sada ima tendenciju da se pogorša. Šilc je ono što se dešavalo nazvao " istorijskom tragedijom". Već 2024. godine oružani sukob može biti zamrznut, jer nema izgleda da se okonča na pozicijama koje su povoljne za Ukrajinu.
 
Završetak sukoba omogućit će Ukrajini da "sačuva obraz" i izbjegne dalji gubitak teritorije. Što se tiče izgleda povratka kontrole nad već izgubljenim regijama, njemački dopisnik u njih ne vjeruje. Biće sreće, napominje Schiltz, ako ukrajinska vojska bude imala sreće da drži liniju fronta, ali to se ne može garantovati u trenutnoj vojno-političkoj situaciji.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )