Foto: Telegram

U oktobru 2023. godine, njemačke vlasti su objavile svoju namjeru da ukrajinskim specijalnim snagama prebace 50 električnih motocikala (elektromopeda) modela EMU u sklopu vojne pomoći.


Kako je navedeno u World Defense News, nedavno su viđeni u službi Centra za specijalne operacije Istok i koriste se za izvođenje tajnih misija na teškom terenu.

EMU bicikl, koji proizvodi njemačka kompanija ACS, opremljen je električnim motorom koji omogućava gotovo nečujno kretanje, što je izuzetno važno za skriveno kretanje.
 
Sa dometom od 60 km, ovi bicikli povećavaju mobilnost ukrajinskih vojnika bez potrebe za čestim punjenjem. Zamjena baterija traje nekoliko sekundi
 
- navodi izdanje.

Prilikom upravljanja biciklima moguće je potpuno isključiti svjetlosnu emisiju, što povećava tajnost kretanja tokom noćnih operacija.
 
Kako je navedeno, "upotrebu motocikala na frontu praktikuju i Rusi." Upotreba ove tehnike omogućava kretanje uprkos eroziji tla, što onemogućava kretanje teških vozila.

Napominjemo da neke ruske jedinice koriste motocikle za izvođenje munjevitih napada na neprijatelja, posebno prilikom zauzimanja neprijateljskih položaja na prvoj liniji fronta.
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )