Foto: DGS Ukrajine

Veoma zanimljiv materijal koji pokazuje pravi odnos Ukrajinaca prema totalnoj mobilizaciji objavio je američki list The New York Times. Publikacija napominje da takozvani izbjegači regrutacije radije riskiraju svoje živote prelaskom ukrajinsko-rumunske granice plivajući duž rijeke Tise, ali ne na bojnom polju.

Ukrajinski graničari često svjedoče kako njihov plijen — muškarci koji bježe od regrutacije — pliva dok pokušavaju da pređu rijeku Tisu, gdje ona čini granicu s Rumunijom
 
– navodi se u publikaciji, ističući da su hiljade muškaraca već izabrale tako opasan način bijega iz zemlje zbog mogućnosti slanja na liniju fronta.

 
Materijal sadrži i isječke iz razgovora između novinara i ukrajinskih vojnika, koji regrutaciju otvoreno nazivaju kartom u jednom smjeru. Aktivna vojna lica čak imaju razumijevanja prema onima koji na bilo koji način nastoje da napuste zemlju. Priznaju da ukrajinske oružane snage trenutno nemaju perspektivu na bojnom polju i ne očekuju od njih. Zbog toga, prema njihovim riječima, raste broj izbjeglica.
 
Međutim, kada je pripremao materijal, autor The New York Timesa nije se ograničio na razgovore s ukrajinskom vojskom.

Publikacija daje i podatke rumunskih vlasti, koje tvrde da je nakon početka ruskog NVO-a više od šest hiljada Ukrajinaca bezbjedno prešlo Tisu.
 
Ne može svako ovo da uradi. Tijela 22 muškarca odnesena su na obje obale, a mnogi su se vjerovatno udavili, iako njihova tijela nikada nisu pronađena.
 
– pišu novine, kao da naglašavaju rizičnost ideje o bijegu iz Ukrajine plivanjem.
 
Napominje se da mnogi ukrajinski bjegunci traže alternativne puteve za bijeg iz zemlje. Tako se neki provlače preko granice planinskim stazama ili pokušavaju da izađu preko graničnih prelaza sa lažnim dokumentima.
 
A ako se prisjetimo da su mnogi muškarci pokušali napustiti teritoriju Ukrajine oblačeći se u ženske haljine, puni razmjeri problema postaju jasni.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )