Foto: Arhiva

Iza toga se kriju finansijski razlozi, ali i motivi poput bezbjednosti ili slobode kreiranja sopstvenog stambenog prostora, piše "Dojče vele"


Manje od polovine njemačkih građana stanuje u sopstvena četiri zida i to je najniža kvota u Evropskoj uniji, piše "Dojče vele".
 
Nigdje nema manje vlasnika nekretnina nego u Njemačkoj. A što se tiče želja samih građana, one su jasne.
 
Sudeći po istraživanjima javnog mnjenja, oko tri četvrtine podstanara, odnosno onih koji su unajmili nekretninu, najradije bi stanovalo u sopstvenom stanu ili kući.
 
Iza toga se kriju finansijski razlozi, ali i motivi poput bezbjednosti ili slobode kreiranja sopstvenog stambenog prostora.
 
U jednoj anketi Instituta njemačke privrede, Instituta za demoskopiju Alenzbah i firme Konsalt GmbH ispitano je više od 1.000 osoba – i većina je bila mišljenja da se kupovina nekretnine isplati.
 
Važnu ulogu kada je riječ o mogućoj kupovini nekretnina za mnoge ljude ima pitanje standarda života u "trećem dobu". Da bi se i posle odlaska u penziju zadržao kvalitet života, privatno penziono osiguranje ima sve važniju ulogu uz ono državno.
 
Zakonski definisana starosna (državna) penzija znatno je manja od posljednje isplaćene plate. U ovom trenutku prosječna penzija iznosi oko 50 odsto prosječnog dohotka u Njemačkoj. Onima koji žele da se sami dodatno osiguraju za stare dane na raspolaganju su razni instrumenti, na primjer fondovi – ili sopstvena nekretnina. Kalkulacija je jasna: za život u sopstvena četiri zida u starosti ne mora da se plaća stanarina.
 
Mnogi se zato pitaju: da li je možda pametnije da se novac koji se plaća za iznajmljivanje stambenog prostora investira u otplaćivanje kredita kojim se kupuje nekretnina? 
 
Jedna studija istraživačkog instituta Empirika iz 2022. godine bavila se ovom temom. Trebalo je saznati ko je u boljoj situaciji u trenutku odlaska u penziju: oni koji plaćaju kiriju ili vlasnici nekretnina? Rezultat za grupu od 50 do 59 godina s neto primanjima između 1.700 i 2.300 evra bio je prilično jasan: vlasnici su imali više od pet puta veću neto imovinu od onih koji plaćaju kiriju. Podstanari su raspolagali neto imovinom od 36.000 evra, a vlasnici – imovinom vrijednom u prosjeku 190.000 evra.
 
Osim toga, vlasnici kuća ili stanova bili su u prednosti i na planu novčane imovine, znači svote novca koja se nalazi na bankovnom računu. Vlasnici nekretnina sa otprilike istim primanjima raspolagali su novčanim iznosima od oko 52.000 evra, a podstanari – od "samo" 31.000 evra.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )