Foto: Arhiva

Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da se situacija u Bosni i Hercegovini naglo pogoršava i da Savjet bezbjednosti UN mora da odreaguje i pomogne u spriječavanju sukoba. Rusija, kao garant Dejtonskog sporazuma kojim je u BiH okončano krvoproliće, ne može da zatvara oči na to što se sada dešava u zemlji.

„Razlog zbog čega je Ruska Federacija zatražila današnji sastanak je naglo pogoršanje situacije u Bosni i Hercegovini. Ionako krhka situacija u ovoj zemlji rizikuje da se u najskorije vreme još više pogorša. U ovoj sali često čujemo da Savjet bezbjednosti mora da spriječi sukobe, mnoge države ovu temu proglašavaju glavnom u svojim aktivnostima, o tome često raspravlja i generalni sekretar UN. Situacija u Bosni i Hercegovini je, po našem mišljenju, upravo slučaj gdje Savjet može da se dokaže u smislu prevencije“, objasnio je diplomata, napominjući da Savjet bezbjednosti „treba da odreaguje na situaciju“.

„Ne možemo da ostanemo po strani i ne reagujemo na krik za pomoć“, rekao je on misleći na pismo i izlaganje srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović.

Njeno pismo govori o zabrinutosti srpskog stanovništva, istakao je Nebenzja, dodajući da je ovo situacija u kojoj SB UN može da doprinese spriječavanju daljeg pogoršanja situacije.

„Rat je odnio veliki broj žrtava, ni na jednoj strani nije bilo samo nevinih, a na drugoj samo zlih. Svaka strana ima svoj dug prema drugom i Srebrenica nije jedini mračna stranica tog rata“, rekao je on.

Nebenzja je podsjetio da je Dejtonski sporazum trideset godina garant mira, ali da se sada već neko vrijeme krše njegovi principi.

On je ukazao kao poseban problem na djelovanje tzv. stalnog predstavnika Kristijana Šmita koji se ponaša kao apsolutni vladar, a Zapad ga samo podstiče na takvo ponašanje.


Politički motivisan nacrt rezolucije ─ moguća lančana reakcija

Promovisanje nacrta rezolucije GS UN o „genocidu u Srebrenici“ krši Dejtonski sporazum, dodao je on. Ovaj nacrt je jednostran i politički motivisan.

„Nacrt rezolucije Generalne skupštine UN o Srebrenici je jednostran, politički motivisan i nema veze sa navedenim ciljem ovjekovječavanja sijećanja na žrtve tragedije 1995. godine. Očigledno je da autori nastoje da u formatu dokumenta GS UN potvrde klasifikaciju istorijskih događaja koja zadovoljava samo njihove interese. Predloženi dokument uopšte ne ispunjava ciljeve promovisanja međuetničkog pomirenja u BiH. Da i ne pominjemo činjenicu da bi, u slučaju da se o njemu glasa, mogao da izazove lančanu reakciju u cijelom svijetu“, ocijenio je diplomata.

Prema njegovim riječima, „rane bosanskohercegovačkog društva su previše sveže, a problemi u zemlji suviše ozbiljni da bi se ovaj nacrt iznjeo na Generalnu skupštinu. Narodi BiH prvo moraju sami doći do konsenzusa u pogledu ocjene svoje istorije. Mi smo kategorički protiv ovog nacrta i pozivamo sve razumne države da učine isto“.

Kako je istakao Nebenzja, stalni predstavnik BiH u UN Zlatko Lagumdžija i „određeni broj njegovih zapadnih pokrovitelja u Generalnoj skupštini UN“ sada promovišu nacrt rezolucije o događajima u Srebrenici „bez neophodne saglasnosti Predsedništva BiH“.

„Prema Ustavu, koji je u ovoj situaciji besramno pogažen, spoljnopolitička pitanja moraju se riješavati konsenzusom sva tri člana Predsjedništva“, naglasio je Nebenzja.

Prema njegovim riječima, nečuveno je i neprihvatljivo da su dva člana Predsedništva BiH, kao i ministar spoljnih poslova i stalni predstavnik BiH pri UN u Njujorku, „odjednom zaboravili“ na potrebu da pribave saglasnost sva tri državotvorna naroda, prije svega Srba, kada su počeli da promovišu ovu više nego provokativnu inicijativu“.

Kako je istakao Nebenzja, skoro trećina stanovništva Bosne i Hercegovine je kategorički protiv ove rezolucije, o čemu svjedoče i mitinzi hiljada Srba u toj zemlji.

„Nema sumnje da su ovi postupci isključivo političke prirode, ovo je namjerno kršenje mirovnog sporazuma i gruba uzurpacija dejtonskih funkcija Predsjedništva BiH. Njihove posljedice po zemlju teško je i zamisliti. Ne može se isključiti da se neće ograničiti na samu BiH i da će dovesti do destabilizacije čitavog Balkana“, ocenio je ruski diplomata.

Prema njegovim riječima, krajnje cinično je da je Njemačka – zemlja koja je izvršila najveći genocid u čitavoj istoriji čovječanstva u 20. vijeku, preuzela vođstvo u promociji ovog dokumenta.

„Ova čudovišna činjenica ostaće zauvjek u svjetskoj istoriji. Teško je zaboraviti i da je Njemačka aktivno učestvovala u raspadu Jugoslavije. Jer prvi put posle Drugog svjetskog rata njemački avioni 1995. godine izvršili su borbene letove za bombardovanje Sarajeva“, podsjetio je stalni predstavnik.

Očekivano glasanje u maju u Generalnoj skupštini o rezoluciji koju su predložile Njemačka i Ruanda o genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine i zabrani negiranja činjenice genocida, prema mišljenju rukovodstva Srbije i Republike Srpske BiH, proglašava Srbe za „genocidni narod“ i postavlja pitanje legitimiteta postojanja RS BiH.

Prema nacrtu rezolucije, Generalna skupština UN „odlučuje da se 11. jul odredi za Međunarodni dan komemoracije i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine, koji će se obilježavati svake godine“. U tekstu se osuđuje „negiranje genocida u Srebrenici“

.
O miješanju Zapada u poslove suverenih zemalja

Nebenzja je, takođe, članicama Saveta bezbednosti naveo primjere miješanja Zapada u poslove suverenih država, istakavši da zapadne zemlje ne snose nikakvu odgovornost za ove akte agresije.

„Znamo mnogo primjera miješanja Zapada u pitanja suverenih država“, rekao je on.

Nebenzja je podsjetio da su samo na Balkanu članice NATO-a „dva puta bombardovale teritoriju bivše Jugoslavije“ – 1995. i 1999. godine.

„Međutim, kada je riječ o odgovornosti članica NATO-a za počinjene zločine, međunarodno pravo, po logici zapadnih prijestolnica, kao da prestaje da postoji. Za agresiju protiv suverene Jugoslavije još niko nije odgovarao“, naglasio je diplomata.

On je napomenuo da zapadne zemlje „kukavički pokušavaju svim silama da izbjegnu“ čak i razgovore na ovu temu.

„To smo svi mogli da vidimo u martu, kada su naše zapadne kolege jednostavno blokirale održavanje sjednice Savjeta bezbjednosti na inicijativu Rusije povodom 25. godjišnjice agresije NATO-a na Jugoslaviju. Ovo je takođe savršena ilustracija zapadnog licemerja“, zaključio je Nebenzja
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )