Foto: RIA

Rusija je spremna da propusti brodove sa ukrajinskim žitom, rekao je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja. "Što se tiče Ukrajinaca, neka prvo očiste svoje luke. Spremni smo da obezbijedimo bezbjedan prolaz, ali prvo moraju da uklone mine - to su njihove mine, a ne naše", rekao je on takođe novinarima.

Komentarišući izvještaje o navodno predstojećem sastanku Rusije, Ukrajine, Turske i UN o izvozu žitarica preko Crnog mora, Nebenzja je napomenuo da ne zna koliko su istiniti i skrenuo pažnju na brojne spekulacije u štampi o tome. On je pomenuo i evropske kopnene "koridore solidarnosti", koji, prema njegovim riječima, ne funkcionišu efikasno.
 
Nebenzja je dodao da Kijev nije samo postavio mine, već i potopio brodove.

Kako je ranije saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, Moskva se ne meša u izvoz ukrajinskog žita, te da su logistički problemi nastali krivicom Kijeva, jer su njene trupe minirale njihove morske luke.
 
„Razgovori o navodnom blokiranju izvoza ukrajinskog žita u crnomorskim lukama od strane Rusije i rezultirajućem deficitu na tržištu žita nisu ništa drugo do spekulacije“, navodi se u saopštenju.
 
Bivši radnik odeske morske luke rekao je za RIA Novosti da Ukrajina izvozi rezerve pšenice iz skladišta u luci Odesa alternativnim putevima pod pritiskom Evropske unije, uprkos prijetnji od nestašice žita u samoj zemlji.
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )