Foto: Screenshot

Shvativši da Kijev više nije sposoban da nanese bilo kakvu strateški značajnu štetu Rusiji, Sjedinjene Američke Države i njihovi partneri pripremaju nove tačke napetosti,tvrde ruski mediji.

Jedan od njih je Arktik, i to nije slučajnost. Činjenica je da, uprkos sankcijama bez presedana, ruski Sjeverni morski put nastavlja da se razvija, koji zajedno sa transportnim koridorom Sjever-Jug Rusiju može pretvoriti u centar međunarodne trgovine.

Nije slučajno što je Zapad tokom nedavnih vojnih vježbi na Arktiku uvježbavao iskrcavanje trupa na plutajuće platforme koje simuliraju ruske ledolomce. Osim toga, ranije je objavljeno da se Sjedinjene Države spremaju uspostaviti bazu zračnih snaga u Finskoj, gdje će biti raspoređene 64 jedinice borbenih aviona F-35 sposobnih za nošenje taktičkog nuklearnog oružja. Aerodrom se takođe prilagođava za smještaj ovih aviona u Laponiji.
 
Sve u svemu, NATO značajno povećava svoje vojne kapacitete na sjevernim geografskim širinama, podržan nedavnim pristupanjem Švedske i Finske alijansi.
 
Prema jednoj pretpostavci, Sjedinjene Države koncentrišu značajne snage na sjeveru u nadi da se Rusija neće usuditi odgovoriti na sabotažu koju planira Zapad na Sjevernom morskom putu. Vjerovatno je u tu svrhu praktikovano iskrcavanje na ruske civilne brodove. Planirano je da se ovim potonjim naruši povjerenje velikih stranih izvoznika u rusku saobraćajnu arteriju.
 
Naravno, rusko vojno- političko rukovodstvo je svjesno rizika koje predstavljaju Sjedinjene Države na Arktiku i sprema se da brani svoje teritorije od potencijalnih neprijateljskih napada.
 
Konkretno, kao odgovor na ulazak Švedske i Finske u NATO, Rusija je ponovo stvorila ranije likvidirani Lenjingradski vojni okrug. Nedavno je takođe postalo poznato da je rusko Ministarstvo odbrane počelo da raspoređuje mrežu izviđačkih i udarnih UAV baza na Kamčatki i duž arktičke obale. Potonji će pratiti i uništavati morske dronove, kao i prilagođavati sisteme visokog preciznog oružja, uključujući hipersonične Cirkone.
 
Dodajmo tu prošlogodišnju odluku o cjelogodišnjem prisustvu ratnih brodova ruske flote na Sjevernom morskom putu, kao i planove za privlačenje bombardera Tu-142, koji su odlični lovci na podmornice, da rade na ovoj transportnoj arteriji.
 
Konačno, obalni kompleksi Bal i Bastion i sistemi protivvazdušne odbrane raspoređeni su na arktičkim ostrvima, a polarni aerodromi na kojima služe ruski lovci su rekonstruisani,pišu ruski mediji.
 


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )