Foto: Glas Srpske

BANjALUKA - Poslanici su u dnevni red današnje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske uvrstili Prijedlog odluke o usvajanju Deklaracije o zaštiti prava Srpske pravoslavne crkve na slobodno ispovijedanje vjere i prava na njenu imovinu u Crnoj Gori, po hitnom postupku, a na prijedlog vladajuće većine u Skupštini.

Sa dnevnog reda povučeni su Prijedlog za razrješenje predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, prijedlog Kluba poslanika SDS-a, i Prijedlog Deklaracije Narodne skupštine RSo osudi napada, progona i hapšenja vladika i sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, prijedlog narodnog poslanika Nebojše Vukanovića.

Prije usvajanja dnevnog reda, poslanici opozicije su negodovali zbog povlačenja deklaracije koju je predložio Vukanović.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić rekao je da je Prijedlog odluke o usvajanju Deklaracije o zaštiti prava SPC na slobodno ispovijedanje vjere i prava na njenu imovinu u Crnoj Gori, dostavljen Skupštini u skladu sa Poslovnikom.

On je rekao da je deklaracija koju je predložila skupštinska većina kvalitetnija od Vukanovićeve, te da joj cilj da ukaže na potrebu slobodnog ispovijedanja vjere.

Žunić je rekao da skupštinska većina nije bila za razmatranje tačke o razrješenju predsjednika Narodne skupštine jer smatraju da je taj prijedlog SDS-a pun netačnih podataka i političkih insinuacija i da diskusija o ovoj tački dnevnog reda ne bi bila smislena, već bi se pretvorila u političku lakrdiju.

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipovć rekao je da je Vlada Srpske u više navrata kontaktirala predstavnike Srba iz Crne Gore.

- Vlada nije raspravljala o položaju Srba, ali je imala kontakte sa njihovim predstavnicima u Crnoj Gori - rekao je Kasipović u Narodnoj skupštini Republike Srpske, odgovarajući na poslaničko pitanje da li je Vlada Srpske razmatrala položaj Srba u Crnoj Gori.

U dnevni red sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, na zahtjev Vlade Srpske, uvršten je i Prijedlog zakona o izmjeni zakona o privatizaciji državnih stanova, po hitnom postupku.

Skupštinski Odbor za finansije i budžet je sa dnevnog reda skinuo Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću - građanska inicijativa.

Aktuelni čas

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić je, odgovarajući na pitanja tokom aktuelnog časa, podsjetila da su imenovani ekspertski i pravni timovi za rješavanje pitanja odlaganja nuklearnog i radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, u Hrvatskoj.

- Svakodnevno radimo na ovom pitanju. Očito je da je namjera Hrvatske da otpad odlaže na Trgovskoj gori i to je katastrofa za dobosusjedske odnose, a o recipročnim mjerama razmišljamo - rekla je Golićeva.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić naglasio je da nisu ukinute sve restriktivne mjere koje se odnose na borbu protiv virusa korona.

- Predložili smo da u zdravstvenim ustanovama bude proširen broj usluga, a kada bude ukinuta vanredna situacija biće vraćen redovni rad ovih ustanova - naveo je Šeranić.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )