Foto: Klix

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin je izjevio da će proizvodnja automobila kompanije Moskvič biti nastavljena u decembru i to u postrojenju koje je "prodao" Renault prije više od šest mjeseci.

Planovi za "oživljavanje" brenda Moskvič su se pojavili u maju kada je Sobjanin kazao da će fabrika biti nacionalizovana kako bi se sačuvala radna mjesta ljudi uposlenih u postrojenju.
 
"Automobilska industrija je doživjela ozbiljan pad, no nadam se da možemo pokrenuti fabriku Moskvič u decembru uz pomoć ministarstva za industriju i trgovinu", rekao je Sobjanin, prenosi Interfax.
 
Cilj kompanije je da do kraja ove godine proizvede 600 automobila uključujući 200 električnih. Moskva navodno ima svu potrebnu ekspertizu kako bi postala centar industrije električnih vozila.
 
Za narednu godinu je planirana proizvodnja 50.000 automobila, a postrojenje će dobiti investiciju od 81 milion dolara od Moskve i ruskog proizvođača kamiona Kamaza.
 
Odluka za pokretanje Moskviča je rezultat odlaska Renaulta s tržišta zbog napada Rusije na Ukrajinu. Renault je bio većinski vlasnik Avtovaza, ali je na kraju svoje dionice prodao za samo jednu rublju uz opciju otkupa svog udjela u narednih šest godina.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )