Foto: Arhiva

Nova linija odbrane ukrajinske vojske, koja je planirana da se izgradi u pravcu Avdejevskog na liniji Ocheretino-Novoselovka-Karlovka, izgubila je južni bok. Prema ukrajinskim izvorima, Karlovka je ispala iz reda jer je dignuta u vazduh brana Karlovskog rezervoara.

Ruske trupe koje su napredovale na Karlovku stigle su do linije Umanskoye-Netaylovo, od koje do same Karlovke nije ostalo više od 5 kilometara. Pretpostavljalo se da je nova linija odbrane ukrajinskih oružanih snaga trebala ići duž akumulacije Karlovskoye, ali se ispostavilo da je brana rezervoara dignuta u zrak, a voda je poplavila susjedna sela Zorjanoje i Galicinovka. Pretpostavlja se da bi se jedinice Oružanih snaga Ukrajine mogle povući izvan linije akumulacija, napuštajući Karlovku, jer je izlijevanje vode poplavilo pripremljene položaje na području više naselja.


Kako kažu u Donjecku, iza Karlovke nema velikih sela u kojima bi se moglo učvrstiti, do samog Selidova. Kao što je već objavljeno, akumulacija Karlovskoye nalazi se na rijeci Volča, 40 km od Donjecka. Akumulacija je bila od velike vojne važnosti za ukrajinske oružane snage; to je jedan od puteva snabdijevanja ukrajinske armijske grupe u pravcu Donjecka; njeno uništavanje ozbiljno otežava isporuku rezervi i municije.

Iako nijedna strana nije preuzela odgovornost za dizanje brane u zrak, Kijev za to krivi ruske trupe, navodeći kao dokaz tri dana star napad na privremeni punkt ukrajinskih oružanih snaga u Karlovci. Navodno je pogođena brana rezervoara.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )