Foto: pixabay

Prvi maj u našim krajevima odavno nije samo praznik rada – to je praznik roštilja.

Dim, mirisi, društvo i ćevapi na ćumurima čine dio tradicije bez koje se ne može.

Ali ako želite da ovog Prvog maja roštilj bude za klasu bolji – prava stvar je dobra marinada.

Donosimo vam recept za najbolju prvomajsku marinadu koju možete napraviti kod kuće, i to od sastojaka koje možda već imate u kuhinji.

Sastojci (za oko 1,5 kg mesa):
100 ml maslinovog ulja (ili suncokretovog, ako želite blaži ukus)

2 kašike soja sosa

2 kašike balzamiko sirćeta (ili vinskog sirćeta)

1 kašika senfa (blagi ili ljuti, po ukusu)

1 kašika meda (ili smeđeg šećera)

4 čena bijelog luka (izgnječena ili sitno sjeckana)

1 puna kašičica dimljene crvene paprike

1 puna kašičica sušenog origana

Pola kašičice mljevenog bibera

So po ukusu (vodite računa o slanoći soja sosa)

Sok od pola limuna

Po želji: prstohvat čilija ili tucane paprike za pikantniji šmek

Priprema:
Sve sastojke stavite u veću činiju i dobro promiješajte dok se svi ukusi ne sjedine.

Meso isijecite na komade (ako pripremate ražnjiće), ili ostavite u većim komadima za piletinu, svinjski vrat ili veće batake.

Ubacite meso u marinadu, dobro promiješajte, pokrijte i ostavite u frižideru najmanje 4 sata – idealno preko noći.

Prije pečenja izvadite iz frižidera 30 minuta ranije, da se meso ugrije na sobnu temperaturu.

Roštiljajte na umjerenoj vatri, povremeno premazujući preostalom marinadom.

Dodatni savjeti:
Marinadu možete koristiti i za povrće – tikvice, paprike i gljive dobijaju fantastičan ukus.

Ako pripremate pileća krilca ili ražnjiće, dodajte malo soka od narandže – za laganu citrusnu svježinu.

Za veće komade mesa (kao što je vrat), ostavite u marinadi i do 24 sata.

Prilozi i pića uz marinadu:
Uz ovakvo meso odlično idu:

Hljeb ispod sača, ili samo tostiran hljeb sa bijelim lukom

Kajmak ili urnebes salata

Grilovani krompir s ruzmarinom

Domaća salata od paradajza i luka s malo maslinovog ulja

A za piće:
Domaće crveno vino (za meso)

Pivo, naravno – hladno kao majskog jutra

Za vozače i djecu: limunada sa svježom nanom ili domaći sok od zove

Sretan Prvi maj! Neka vam se dimi sa zadovoljstvom, a miriše s razlogom.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )