Foto: pixabay
Prvi maj u našim krajevima odavno nije samo praznik rada – to je praznik roštilja.
Dim, mirisi, društvo i ćevapi na ćumurima čine dio tradicije bez koje se ne može.
Ali ako želite da ovog Prvog maja roštilj bude za klasu bolji – prava stvar je dobra marinada.
Donosimo vam recept za najbolju prvomajsku marinadu koju možete napraviti kod kuće, i to od sastojaka koje možda već imate u kuhinji.
Sastojci (za oko 1,5 kg mesa):
100 ml maslinovog ulja (ili suncokretovog, ako želite blaži ukus)
2 kašike soja sosa
2 kašike balzamiko sirćeta (ili vinskog sirćeta)
1 kašika senfa (blagi ili ljuti, po ukusu)
1 kašika meda (ili smeđeg šećera)
4 čena bijelog luka (izgnječena ili sitno sjeckana)
1 puna kašičica dimljene crvene paprike
1 puna kašičica sušenog origana
Pola kašičice mljevenog bibera
So po ukusu (vodite računa o slanoći soja sosa)
Sok od pola limuna
Po želji: prstohvat čilija ili tucane paprike za pikantniji šmek
Priprema:
Sve sastojke stavite u veću činiju i dobro promiješajte dok se svi ukusi ne sjedine.
Meso isijecite na komade (ako pripremate ražnjiće), ili ostavite u većim komadima za piletinu, svinjski vrat ili veće batake.
Ubacite meso u marinadu, dobro promiješajte, pokrijte i ostavite u frižideru najmanje 4 sata – idealno preko noći.
Prije pečenja izvadite iz frižidera 30 minuta ranije, da se meso ugrije na sobnu temperaturu.
Roštiljajte na umjerenoj vatri, povremeno premazujući preostalom marinadom.
Dodatni savjeti:
Marinadu možete koristiti i za povrće – tikvice, paprike i gljive dobijaju fantastičan ukus.
Ako pripremate pileća krilca ili ražnjiće, dodajte malo soka od narandže – za laganu citrusnu svježinu.
Za veće komade mesa (kao što je vrat), ostavite u marinadi i do 24 sata.
Prilozi i pića uz marinadu:
Uz ovakvo meso odlično idu:
Hljeb ispod sača, ili samo tostiran hljeb sa bijelim lukom
Kajmak ili urnebes salata
Grilovani krompir s ruzmarinom
Domaća salata od paradajza i luka s malo maslinovog ulja
A za piće:
Domaće crveno vino (za meso)
Pivo, naravno – hladno kao majskog jutra
Za vozače i djecu: limunada sa svježom nanom ili domaći sok od zove
Sretan Prvi maj! Neka vam se dimi sa zadovoljstvom, a miriše s razlogom.