Foto: Nezavisne

Republika Nagorno-Karabah prestaje da postoji 1. januara 2024. godine.

Predsjednik nepriznate republike Samvel Šahramanjan potpisao je ukaz o raspuštanju svih državnih institucija i organizacija i o prestanku postojanja Republike Arcah.
 
Uredba stupa na snagu odmah po objavljivanju, a ukaz je potpisan zbog nastale situacije poslije 19. septembra, prenosi vladina agencija nepriznate Republike Arcah, koju koordinira Glavno informativno odjeljenje predsjednika.
 
Odluka je donesena zbog trenutne teške vojno-političke situacije u regionu i bazirala se na prioritetima - obezbjeđenju fizičke bezbjednosti i vitalnih interesa naroda Arcaha. Prilikom donošenja odluke uzet je u obzir i dogovor postignut, uz pomoć ruskih mirovnih snaga, sa predstavnicima Republike Azerbejdžan da se stanovnicima Nagorno-Karabaha, kao i vojnim licima koja su položila oružje, omogući "slobodan, dobrovoljan i nesmetan prolaz" sa svojom imovinom na vozilima duž koridora Lačin.
 
Stanovnicima Nagorno-Karabaha, pa i onima koji se nalaze van republike, se predlaže da se, nakon stupanja na snagu ove uredbe, upoznaju sa uslovima reintegracije koje je iznijela Republika Azerbejdžan, i da donesu nezavisnu i individualnu odluku o mogućnosti ostanka ili povratka u Nagorno-Karabah, prenosi RT Balkan.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )