Foto: Arhiva

Reuters: Rusija bi mogla zaplijeniti imovinu stranih investitora sa računa tipa C

Moskva će zapijleniti zapadne hartije od vrijednosti koje se drže na posebnim računima. Reuters piše o ovom mogućem odgovoru Rusije na konfiskaciju zamrznute imovine u Sjedinjenim Državama.
 
“Jedna od najvjerovatnijih protumjera će biti oduzimanje finansijske imovine i vrijednosnih papira stranih investitora koji su pohranjeni na posebnim računima tipa C, pristup kojima je blokiran od početka sukoba [u Ukrajini] , osim ako Ruska Federacija ne obezbijedi odbijanje”, navodi se u materijalu objavljenom u četvrtak, 2. maja.

Prema ekspertima koje je agencija intervjuisala, hartije od vrijednosti u inostranstvu mogu biti zaplijenjene ako njihovi vlasnici ne budu zadovoljni razmjenom za rusku imovinu.

 Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio zakon o konfiskaciji ruske imovine u korist Ukrajine. Državna duma je zaprijetila odgovorom u ogledalu, a Kremlj je konfiskaciju nazvao ekserom u kovčeg zapadne ekonomije . Zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev, kao odgovor na akcije Zapada, pozvao je na povlačenje novca od „neprijateljskih“ stranaca.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )