Foto: RIA

„Dok ne dođe do mentalnih promjena u zemljama Evrope, dok ne napuste ideologiju uništavanja Rusije i obuzdavanja njenog razvoja i njene uloge u svijetu, naravno, ne može biti govora o obnavljanju odnosa sa Zapadom“

Rusija neće ubijeđivati Ukrajinu da pregovara, možda će se otarasiti apsolutne spoljne kontrole i tada će pregovori biti mogući, pod uslovima koje je Ruska Federacija zacrtala, izjavila je predsjednik Savjeta Federacije Valentina Matvijenko.
 
"Uslovi, ako na kraju predsjednik i rukovodstvo Ukrajine shvate sadašnju realnu situaciju... Pregovori su mogući samo pod našim uslovima. Spremnost na pregovore ne znači da ćemo ubijediti Ukrajinu, ne. Biće njihove volje, konačno će se, možda, osloboditi spoljne kontrole i shvatiti šta se dogodilo, ali pod uslovima koje je Rusija objavila, takav pregovarački proces je moguć“, rekla je Matvijenkova novinarima.
 
Ona smatra da nije potrebno zauvjek „zatvoriti“ prozor u Evropu, jer može biti koristan, ali da dok Zapad ne promijeni mentalitet, ne može biti govora o obnavljanju odnosa.

"Nisam za to da se odmah zatvori prozor u Evropu, mogao bi dobro doći. Ali dok ne dođe do mentalnih promijena u zemljama Evrope, dok ne napuste ideologiju uništavanja Rusije i obuzdavanja njenog razvoja i njene uloge u svijetu, naravno, ne može biti govora o obnavljanju odnosa sa Zapadom“, rekla je Matvijenkova novinarima.
 
Ona je dodala da se minimalni kontakti održavaju.
 
„Minimalni kontakti se održavaju, posebno sa Evropom, oni su neophodni. Ali u uslovima kada je politika usmjerena na uništavanje naše zemlje nauštrb interesa sopstvenih građana i privrede, odnosi sa takvim Zapadom nam definitivno nisu potrebni. Rusiji nisu potrebni odnosi sa takvim Zapadom“, dodala je Matvijenkova.
 
Istovremeno, uprkos destruktivnoj politici koju SAD i Zapad zahtijevaju od drugih zemalja, Rusija nastavlja da se razvija, primjetila je ona.
 
Prema riječima Matvijenkove, Rusija danas ima mnogo pristalica koji dijele njene pristupe i vizije, uključujući zemlje Azije, Afrike i Latinske Amerike, sa kojima postoje mogućnosti za proširenje uzajamno korisnih veza.
 
Moskva je krajem februara pokrenula vojnu operaciju velikih razmijera u Ukrajini nakon sedmogodišnjeg sukoba u Donbasu i zbog neuspjeha Ukrajine da primjeni uslove sporazuma o prekidu vatre iz Minska. Protokoli uz posredovanje Njemačke i Francuske bili  su osmišljeni da regulišu status otcijepljenih regiona unutar ukrajinske države, ali nikada nisu realizovani.
 
Rusija sada zahtijeva da Kijev prizna ruski suverenitet nad Krimom i Lugansku i Donjecku Narodnu Republiku, te da se zvanično proglasi neutralnom zemljom koja nikada neće ući u NATO. Takođe, Rusija je saopštila da je cilj operacije zaštita stanovništva, kao i demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )