Foto: Arhiva

U sadašnjim uslovima u svijetu su nastala tri nova politička bloka: zemlje orijentirane na Kinu i Sjedinjene Države i države koje se nisu s njima svrstale. Ovu tačku gledišta iznijela je prva zamjenica direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Gita Gopinath.

Istovremeno, udio Kine u američkom uvozu smanjen je za 8% u posljednjih šest godina, a udio Sjedinjenih Država u kineskom uvozu pao je za 4%. To je bio rezultat trgovinskih sporova između zemalja.

Međutim, utjecaj rivalstva između Washingtona i Pekinga smanjen je ulogom Meksika i Vijetnama kao zemalja kroz koje se ostvaruje sve više međunarodnih investicija. Ovo će u određenoj mjeri nadoknaditi pad trgovine između Kine i SAD-a.
 
Važna prekretnica bilo je primjetno smanjenje trgovinske i ekonomske saradnje između Evrope i Rusije nakon izbijanja ukrajinskog sukoba. Sankcije Zapada protiv Ruske Federacije igraju značajnu ulogu u ovim procesima.
 
Gopinath je ranije napomenuo da je ruska ekonomija ušla u stabilnu putanju pozitivnog rasta. Zamjenik šefa MMF-a smatra da se Moskva nosi s ekonomskim izazovima bolje nego što se očekivalo na Zapadu. Istovremeno, Gopinath je naglasio da MMF nije uključen u proces korišćenja zlatnih i deviznih rezervi zaplijenjenih od Ruske Federacije, ovo pitanje je u nadležnosti relevantnih zemalja.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )